Свет

Сијарто: Напад на нафтовод "Дружба" је претња за Мађарску

У Европи, посебно у централној, постоје земље које купују нафту од Русије, тако да је јасно да је напад на нафтовод из Русије у Европу напад на нашу безбедност, а самим тим то је питање нашег суверенитета, рекао је шеф мађарске дипломатије
Сијарто: Напад на нафтовод "Дружба" је претња за Мађарскуwww.globallookpress.com © Serhii Hudak/Keystone Press Agency

Терористички напад на нафтовод "Дружба", који Европу снабдева нафтом, Мађарска сматра претњом за своју безбедност, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто. 

"У Европи, посебно у централној, постоје земље које купују нафту од Русије, тако да је јасно да је напад на нафтовод, којим нафта из Русије стиже у Европу, напад на нашу безбедност, а самим тим то је питање нашег суверенитета", рекао је Сијарто на конференцији за новинаре након разговора са министром енергетике техничке владе Бугарске Росеном Христовим.

Шеф мађарске дипломатије је нагласио да је енергетска безбедност део националне безбедности, у чему се сложио са својим бугарским колегом.

Подсетимо, руски оператер нафтовода "Трансњефт" саопштио је јуче да је нападнуто пунилиште на нафтоводу "Дружба" у руском региону који се граничи са Украјином, пренео је ТАСС, позивајући се на саопштење компаније.

У инциденту, који је окарактерисан као "терористички напад", наводи се да нико није повређен.

Лист "Kомерсант", позивајући се на објаве на Телеграму, пише да су гађана три празна резервоара за складиштење нафтних деривата, али да није било цурења.

Нафтовод "Дружба", један од највећих нафтовода на свету, који је изградио Совјетски Савез, нафтом снабдева Пољску, Немачку, Мађарску, Чешку и Словачку. Испоруке руске нафте преко овог нафтовода не подлежу санкцијама ЕУ.

Овај нафтовод креће из централне Русије, повезује западна сибирска нафтна поља са великим рафинеријама у Европи.

Он има капацитет од више од два милиона барела нафте дневно, али је његова искоришћеност озбиљно смањена последњих месеци због погоршања односа између Русије и Запада.

image