Свет

ЕУ захтева: Немачка да се одрекне нафте која стиже преко руског нафтовода "Дружба"

Чешка, Словачка и Мађарска би према овом нацрту ЕК, и даље могле да користе нафту из руског нафтовода, сазнаје "ЕУ обзервер"
ЕУ захтева: Немачка да се одрекне нафте која стиже преко руског нафтовода "Дружба"www.globallookpress.com © Christophe Gateau

Немачка треба да се у склопу санкција против Русије сасвим одрекне нафте која у ову земљу стиже путем руског нафтовода "Дружба", наводи се у предлогу новог пакета ЕУ санкција против Руске Федерације.

"Привремено изузеће дато Немачкој за снабдевање сировом нафтом цевоводом из Русије кроз северни део нафтовода Дружба мора да престане", пише у нацрту Европске комисије (ЕК).

Чешка, Словачка и Мађарска би према овом нацрту ЕК, у који је имао увид бриселски лист "ЕУ обзервер",и даље могле да користе нафту из поменутог нафтовода док би Мађарска на основу овог предлога могла да настави изградњу руских нуклеарних реактора.

ЕУ сматра да бројне кинеске компаније у Хонгконгу производе микроелектронске компоненте за системе навођења пројектила и снабдевају њима Русију, заобилазећи тако санкције ЕУ.

На радару ЕУ је и 10 компанија из Ирана, Сирије и Узбекистана а планирана је и забрана извоза одређене врсте робе у земље које у континуитету помажу Русији.

Брисел планира и увођење санкција против осам руских ИТ компанија, међу којима су фирме "Вулкан" и "Ешалон", пошто сматра да своје технологије стављају на располагање руској обавештајној служби.

Према "ЕУ обзерверу", ова мера отвара могућност трговинског рата са Кином и Уједињеним Арапским Емиратима.

image