Свет

Напокон на слободи: Митрополит канонске УПЦ Павле пуштен из украјинског притвора

Данас је коначно уплаћена кауција за намесника Кијевско-печерске лавре. Више од хиљаду људи уплатило је новац за нашег епископа, рекао је адвокат Никита Чекман
Напокон на слободи: Митрополит канонске УПЦ Павле пуштен из украјинског притвораwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov/Keystone Press Agency

Намесник Кијевско-печерске лавре митрополит Павле пуштен је из притвора, након што је за њега плаћена кауција у износу већем од 900.000 долара, саопштио је његов адвокат Никита Чекман, преносе "РИА Новости".

Раније је украјинска агенција Униан јавила да је Кијевски апелациони суд одложио за 14. август разматрање жалбе на хапшење губернатора Кијевско-печерске лавре, које је требало да буде одржано данас.

"Данас је коначно уплаћена кауција за митрополита Павла. Више од хиљаду људи уплатило је новац за нашег епископа", казао је Чекман у видео поруци објављеној на његовом Телеграм каналу.

Подсетимо, суд у Украјини преиначио је раније изречену казну старешини Кијевско-печерске лавре, митрополиту канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) Павлу са кућног притвора на притвор уз могућност кауције од 33 милиона гривни (893.500 америчких долара), објавило је украјинско издање "Страна.уа".

Како се наводи, 62-годишњи митрополит који је одведен у истражни притвор, остаће тамо до 14. августа.

Митрополит је изјавио да није сагласан са оптужбама и да нема новца за кауцију.

"Судија је донела пресуду под притиском људи којима је то у интересу. Мени се суди због Христа, цркве, вере. Остало је на адвокатима", казао је митрополит Павле.

Претходно је митрополит био у кућном притвору под оптужбом да је распиривао верску мржњу и да је оправдавао активности Русије.

Намесник Лавре изјавио је раније да су "оптужбе против њега измишљене и да се њему суди због вере у Христа, пошто одбија да призна украјинске расколнике из тзв. Православне цркве Украјине (ПЦУ)".

image