Свет

Генерација З последња већински бела демографска група у САД

Бројни гласови који стижу с деснице тврде да су управо таласи имиграције довели до тога да су белци "замењени" у "сопственој" земљи
Генерација З последња већински бела демографска група у САДwww.globallookpress.com © Bastiaan Slabbers

Американци рођени између 1997. и 2012. године, такозвана "Генерација З", биће последња демографска група у којој белци чине већину, указала је нова студији података с пописа становништва САД. Мање од половине рођених од тада су белци, а очекује се да ће бити већинска мањина до 2045. године.

Подаци с пописа који су објављени пре две године открили су да се бела већина у САД смањила са око 80 одсто у 1980. на 59 посто у 2020. Уједно пад није пратио пораст црне популације, која је остала релативно статична – кретала се између 12 и 13 процената од 2010. Међутим, број хиспано, азијског и становништва мешовитих раса повећан је у земљи – редом, на 19, затим 6,3 и три посто.

Студија Брукингс института, објављена прошле седмице, открила је да је пад процента беле популације још драстичнији по генерацијама. Иако се већ од 2020. зна да ће белци престати да буду већина у САД до 2045. године, ово се већ десило у генерацији Алфа, или онима рођеним после 2012. године.

Студија је открила да белци који нису хиспано порекла чине 77 одсто становништва старијег од 75 година, 67 одсто становништва старости 55–64 године, 55 посто популације која има између 35 и 44 године и нешто више од половине оних старости 18–24 године. Међу млађима од 18 година 47 одсто су белци, 25 одсто Хиспаноамериканци, 13 процената су црнци, 5,4 Азијци.

Међутим, изнесени подаци можда нису сасвим поуздани будући да су се на попису људи сами изјашњавали о својој расној припадности. Дакле, они мешовитог порекла могли су да кажу да припадају било којој од раса својих родитеља или да припадају обема расама. Исто тако, на попису није била предвиђена опција блискоисточног или северноафричког порекла, које америчка влада сматра белцима.

Све мањи проценат белачке популације је већ више година спорно питање у америчком друштву. Републиканци оптужују владајуће демократе да користе слабу граничну политику за увећање хиспаноамеричких бирача, пошто су они махом опредељени за Демократску партију, у одувек републиканске државе попут Тексаса.

Бројни гласови који стижу с деснице тврде да су управо таласи имиграције довели до тога да су белци "замењени" у "сопственој" земљи. Таквим становиштима противе се либералне медијске куће карактеришући их као "расистичку теорију завере" коју шире "бели националисти".

Ипак, професор социологије Ричард Алба изјавио је за "Хил" да ће белци још дуго бити највећа група у САД.

"У извесном смислу, ми формирамо нову врсту мејнстрим друштва, које ће бити веома разнолико. Али белци ће бити велики део тога. Није да ће нестати и бити замењени", закључио је Алба.

image