Свет

Споразум о признању кривице Хантера Бајдена пропао са именовањем специјалног саветника

Амерички државни тужилац Мерик Гарланд именовао је Дејвида Вајса за специјалног саветника, што ће закомпликовати случај који представља политичку "мину" за Џозефа Бајдена
Споразум о признању кривице Хантера Бајдена пропао са именовањем специјалног саветникаGetty © Mark Makela / Stringer

Специјални саветник Министарства правде САД именован је да надгледа федералну истрагу против сина Џозефа Бајдена Хантера, повећавајући улог у кривичном предмету који прети да закомпликује кампању за реизбор председника.

Државни тужилац Мерик Гарланд именовао је Дејвида Вајса - америчког тужиоца округа Делавер којег је именовао Доналд Трамп и који је до сада водио кривичну истрагу против Хантера Бајдена - за специјалног саветника, дајући му већу независност да се бави политички осетљивим случајем.

Именовање долази након договора о признању кривице који је Хантер Бајден првобитно постигао са савезним тужиоцима прошлог месеца у Делаверу како би избегао затворску казну због оптужби за утају пореза и ношење/поседовање оружја. Федерални тужиоци навели су у судском поднеску да су даљи преговори између владе и Хантера Бајдена "у ћорсокаку", наводи "Фајненшел тајмс".

Министарство правде "сада верује да се случај неће решити без суђења", наводи се у судском поднеску. Тужиоци траже да се одбаци случај у Делаверу како би подигли оптужницу у јурисдикцији где су се наводна кривична дела догодила, било у Калифорнији или Вашингтону.

Гарланд је оценио да је именовање Вајса "у интересу јавности" с обзиром на "ванредне околности овог случаја".

Те околности укључују чињеницу да је Хантер Бајден председников син и да је оптужен за вођење операције трговине утицајем од које је профитирао његов отац.

Истрага такође долази у време када старији Бајден тражи реизбор, а његова администрација је у два одвојена случаја подигла кривичне оптужнице против његовог највећег политичког ривала, бившег председника Доналда Трампа. Трамп, први бивши председник у историји САД који је кривично оптужен, тврди да су тужбе политички лов на вештице јер тужиоци знају да Бајден не може да победи на изборима 2024.

Гарланд је поновио да су Вајсу дата пуна овлашћења да доноси тужилачке одлуке у случају Хантера Бајдена. Међутим, он је рекао да тужилац више неће бити под "свакодневним надзором" званичника Министарства правде. Именовање "пружа тужиоцима, агентима и аналитичарима који раде на овом питању могућност да експедитивно наставе са радом и да доносе одлуке неоспорно вођени само чињеницама и законом", навео је Гарланд.

Судија Окружног суда САД Мерилен Норејка одбацила је Бајденов споразум о признању кривице прошлог месеца, барем делимично зато што је Министарство правде очигледно пристало да му да имунитет од кривичног гоњења за друге могуће злочине. Вајс је рекао судији да би његова истрага могла да доведе до других оптужби.

image