Свет

Сви путеви воде у Пекинг: Нетанијаху иде у Кину, а још није био у САД

Иако се не прецизира да ли је прихватио понуду, у саопштењу се наводи да ће предвиђена посета премијера бити четврта његова посета Пекингу током низа мандата
Сви путеви воде у Пекинг: Нетанијаху иде у Кину, а још није био у САДGetty © Sean Gallup / Staff

Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху рекао је да је добио званичaн позив да посети Кину, што је потез, како су упозорили амерички аналитичари, који би могао имати политичке последице с обзиром на то да он још није био у САД иако је прошло шест месеци након што је преузео дужност.

Нетанијаху је делегацији представника америчког Конгреса рекао за понуду, додајући да је о томе обавестио Бајденову администрацију пре месец дана, наводи се у саопштењу израелске владе које преноси "Блумберг".

Иако се не прецизира да ли је Нетанијаху прихватио понуду, у саопштењу се наводи да ће предвиђена посета премијера бити четврта његова посета Пекингу током низа мандата.

Израел и САД одавно имају блиске односе, а Нетанијаху је истакао да је безбедносна и обавештајна сарадња две земље "на врхунцу", а САД остају "незаменљив савезник", наводи се у саопштењу.

Вест о позиву Кине проширио се израелским медијима пре објављивања и постао тема контроверзе пошто су аналитичари рекли да влада то користи да изврши притисак на Вашингтон.

Тамир Хајман, директор Института за студије националне безбедности у Тел Авиву, нестраначког али либерално оријентисаног тинк-танка, критиковао је назнаке да ће понуда бити прихваћена.

"Кина је важна земља за Израел, али, као и увек, контекст је важан, а контекст је америчко одбијање да позове премијера у посету Вашингтону", рекао је Хајман, који је провео 34 године у израелској војсци.

"Због овог одбијања и ескалације кризе са САД, посета Кини у овом тренутку је озбиљна грешка", додао је.

Нетанијахуова потенцијална посета би дошла у тренутку када Кина почиње да продире на Блиски исток на рачун ранијег утицаја САД.

Америчка и израелска администрација сукобиле су се у марту због Нетанијахуовог контроверзног плана да ограничи овлашћења правосуђа, а амерички председник Џозеф Бајден упозорио је на ту политику и рекао да неће бити позива у Белу кућу "у блиској будућности".

Нетанијахуови сарадници изразили су огорченост, рекавши да се САД не тиче како Израел бира своје судије или балансира своје гране власти. Али Бајден је, заједно са савезницима у Лондону, Паризу и Берлину, истакао своју подршку онима који брину да ће реформа правосуђа нанети штету израелској демократији.

Нетанијаху се вратио на функцију пре шест месеци.

Подсетимо, Пекинг је ове године посредовао у обнављању веза између Ирана и Саудијске Арабије.

Поставља се питање може ли слично изнанађење да се догоди и поводом израелско-палестинског питања.

Недавно је кинески председник Си Ђинпинг изјавио да је Пекинг вољан да помогне Палестинцима у мировном процесу са Израелом и постизању унутрашњег помирења, пренео је тада "Јуроњуз".

"Основно решење за палестинско питање лежи у успостављању независне палестинске државе засноване на границама из 1967. године са источним Јерусалимом као његовим главним градом", рекао је Си током састанка са палестинским лидером Махмудом Абасом у Пекингу.

image