Свет

Од Тел Авива до Јерусалима демонстрације против реформе правосуђа

У Израелу су настављени протести широм земље због реформе правосуђа коју је промовисала влада Бењамина Нетанијахуа
Од Тел Авива до Јерусалима демонстрације против реформе правосуђа© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Један израелски демонстрант ухапшен је током протеста због реформе правосуђа, под сумњом да је напао полицајца испред куће председника парламента Амира Охана у Тел Авиву.

Испред куће председника Кнесета окупило се у суботу више десетина хиљада демонстраната, а полиција је саопштила да су прекршили наређење да остану на удаљености од 300 метара.

У Израелу су настављени протести широм земље због реформе правосуђа коју је промовисала влада Бењамина Нетанијахуа.

Процењено је да се нешто више од 100.000 људи окупило на главном протесту у улици Каплан у Тел Авиву.

"Џерузалем пост" је објавио да је полиција током протеста у Тел Авиву ухапсила три млада Палестинца који су илегално ушли у Израел. Напомиње се да је полиција успела да их идентификује у гомили од више хиљада демонстраната.

Инцидент се догодио тачно недељу дана након трагичног терористичког напада на у Тел Авиву у којем је убијен израелски полицајац, подсећа Танјуг.

Део Тел Авива, где се налази комплекс владиних зграда, потпуно је блокиран за саобраћај. Улица Каплан и оближњи путеви и раскрснице били су испуњени демонстрантима, а полиција и хитна помоћ су били на лицу места.

Демонстранти су узвикивали антивладине пароле и махали заставама, а организатори су обећали да ће потпуно паралисати привреду земље ако влада не испоштује одлуке Врховног суда, који ће у септембру расправљати о контроверзном закону у оквиру реформе правосуђа, преносе РИА Новости.

Масовни протести у Израелу против владине реформе правосуђа, који не јењавају од почетка године, распламсали су се након што је парламент одобрио један од најзначајнијих и најконтроверзнијих закона у оквиру реформе правосуђа.

Усвојен у јулу, закон лишава судове, укључујући Врховни суд, могућности да оспоравају извршне одлуке за које се сматра да су "ван разумних стандарда".

Заговорници реформе тврде да је то неопходан корак да би демократски изабрана влада водила политику у интересу већине грађана земље.

Противници закона тврде да ће то отежати Врховном суду да интервенише када изабрани званичници доносе произвољне, екстремне или корумпиране одлуке.

Премијер Нетанијаху је више пута навео да реформа коју предлаже његова влада има за циљ постизање равнотеже између три гране власти кроз компромисна решења и да не подразумева "потчињавање" Врховног суда парламенту, како то виде противници реформе.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner