Свет

Након Москве, Министар одбране Кине уз хлеб и со у Минску: Циљ интензивирање војних веза

Шеф кинеске одбране је у Москви обећао да ће интензивирати сарадњу са колегама у Европи, Африци и Латинској Америци, експлицитно искључујући САД
Након Москве, Министар одбране Кине уз хлеб и со у Минску: Циљ интензивирање војних веза© Фото Танјуг/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Министар одбране Кине Ли Шангфу је, након посете Москви, допутовао у тродневну посету Белорусији. Како пише "Блумберг", циљ његове посете је ојачавање веза са непоколебљивим руским саветником у тренутку у ком земље чланице НАТО-а захтевају појачану заштиту граница са Белорусијом. 

Министра Лија Шангфуа, који настоји да интензивира војне везе са државама широм света, у Минску је дочекао његов колега Виктор Крењин, пренела је белоруска агенција Белта.

Шеф кинеске одбране је у Москви обећао да ће интензивирати сарадњу са колегама у Европи, Африци и Латинској Америци, експлицитно искључујући САД, са којима је Кина обуставила војни дијалог на високом нивоу. 

У Минску је министар одбране Кине традиционално дочекан уз хлеб и со, а планирани су састанци са највишим војним званичницима и обиласци војних објеката. У питању је прва посета кинеског министра одбране Белорусији од 2018. године. 

Истовремено, пише "Блумберг", Пољска и балтички регион све гласније позивају да се пооштри безбедност њихових граница.

Председник Пољске Анџеј Дуда поручио је свом летонском колеги Едгарсу Ринкевичсу да је Варшава спремна да пошаље војну помоћ како би ојачала границу са Белорусијом и оптужио Русију да "подстиче хаос", пише "Блумберг". Литванија је у међувремену саопштила да ће од петка привремено затворити два гранична прелаза на граници са Белорусијом, преусмеравајући саобраћај на четири друга прелаза.

"Пољска и Летонија имају исти проблем — границу на хибридан начин напада Белорусија. Не сумњамо да је то у сарадњи са Русијом", рекао је Дуда новинарима у Варшави на заједничком обраћању са Ринкевичсом. 

Ли Шангфу је претходно у Москви односе Кине са Русијом назвао "примером добре сарадње".

Русија и Кина су стратешки партнери, добре комшије и верни пријатељи, одржавају контакте о војним питањима на високом нивоу, спроводе заједничке вежбе на копну, мору и у ваздуху, истакао је он на маргинама 11. Московске међународне конференције о безбедности.

image