Русија

Шојгу и Ли Шангфу: Јачамо војну сарадњу Русије и Кине, координишемо акције (ВИДЕО)

Прва инострана посета Русији након именовања на место министра одбране Кине има за циљ да покаже целом свету чврсту намеру кинеске стране да ојача стратешку сарадњу између оружаних снага двеју земаља, поручио је кинески министар одбране
Шојгу и Ли Шангфу: Јачамо војну сарадњу Русије и Кине, координишемо акције (ВИДЕО)© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo

Сарадња Русије и Кине доприноси смањењу тензија и стабилизује ситуацију у свету, изјавио је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу током разговора са кинеским министром одбране Ли Шангфуом у Москви.

"Координација наших напора у међународној арени има стабилизујући ефекат на ситуацију у свету и помаже у смањењу конфликта. Важно је да наше земље подједнако процене суштину тренутне промене глобалне геополитичке ситуације", рекао је Шојгу.

Шојгу је нагласио да Русија и Кина координирају своје акције у припреми заједничких поморских и ваздушних патрола, војних вежби како на билатералној основи, тако и у мултилатералним форматима – у оквиру Шангајске организације за сарадњу (ШОС) и "СМАА плус" ( механизам за интеракцију између десет земаља АСЕАН-а и девет партнерских држава, укључујући Русију, Кину и Сједињене Државе).

"Уверен сам да ће данашњи састанак утицати на јачање руско-кинеског стратешког партнерства у сфери одбране и омогућити да се искрено разговара о актуелним питањима глобалне и регионалне безбедности", нагласио је руски министар одбране.

Слога Русије и Кине око војних питања

Шојгу је додао да Русија и Кина треба да пруже једна другој снажну подршку када је у питању војна сарадња.

Руски министар одбране је на почетку састанка честитао Ли Шангфуу именовање за министра одбране Кине и пожелео му "успех на одговорној функцији која подразумева одбрану отаџбине, јачање њене одбрамбене способности и даљу модернизацију Народноослободилачке армије Кине".

"Уверен сам да ће ваше велико искуство и сарадња са Руском Федерацијом допринети како развоју оружаних снага Кине, тако и проширењу војне сарадње наших земаља. Радујем се најближој и најплодоноснијој сарадњи са вама у духу нераскидивог пријатељства између наших земаља, народа, али и оружаних снага Русије и Кине", казао је Шојгу.

Он је нагласио да руска страна цени то што је Ли Шангфу, након именовања, изабрао Русију за прво инострано путовање, исто као и председник Си Ђинпинг, који је посетио Москву у марту након реизбора.

"Московски самит је постао главни политички догађај у руско-кинеским односима ове године. Председник Владимир Путин и председник Си Ђинпинг су још једном потврдили да су руско-кинеско свеобухватно партнерство и стратешка сарадња на највишем нивоу. Треба их развијати пружајући једни другима снажну подршку, укључујући и питања националне безбедности", нагласио је.

Ли Шанфу: Показаћемо свету висок ниво кинеско-руских односа 

Кинески министар одбране је појаснио да његова посета Русији, прва званична посета након именовања на место министра одбране Кине, има за циљ да покаже целом свету чврсту намеру кинеске стране да ојача стратешку сарадњу између оружаних снага двеју земаља.

Ли Шанфу је захвалио Шојгуу на топлој добродошлици у Русију и напоменуо да је прво писмо честитке које је добио након именовања било управо од министра одбране Руске Федерације. 

"Уверен сам да ћемо у будућности сигурно одржавати добре радне и личне односе", рекао је кинески министар одбране.

Ојачати војно-техничку сарадњу и војну трговину

Ли Шанфу је навео да Русија и Кина намеравају да продубе војно-техничку сарадњу и војну трговину. 

"Оружане снаге Русије и Кине ће сигурно пажљиво спроводити договоре које су постигли шефови држава и унапређивати војно-техничку сарадњу и војну трговину између Русије и Кине. Дефинитивно ћемо их подићи на нови ниво", нагласио је.

Он је истакао да за њега има велики значај то што га је примио председник Русије Владимир Путин.

"Јуче смо посетили и Војну академију Генералштаба Оружаних снага Русије. Било је веома поучно. То значи да руска страна посвећује велику пажњу мојој посети", истакао је Ли Шанфу.

Министарство одбране: Русија и Кина потписале споразум о сарадњи војних академија

Војне делегације Русије и Кине потписале су меморандум о разумевању између Војне академије Генералштаба Оружаних снага Русије и Националне академије одбране Народноослободилачке армије Кине, саопштило је руско Министарство одбране.

"Током преговора између министра одбране Руске Федерације, генерала армије Сергеја Шојгуа и министра одбране Кине, генерал-пуковника Ли Шанфуа, у Москви је потписан меморандум о разумевању између Војне академије Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације и Национална академија одбране Народноослободилачке армије Кине о успостављању братских односа", наводи се у саопштењу.

Такође су напоменули да су на крају разговора, чланови кинеске делегације обишли низ објеката Центра за контролу националне одбране Руске Федерације.

Подсетимо, кинески министар одбране Ли Шанфу допутовао је у Русију у четвородневну посету, на позив руског колеге Сергеја Шојгуа.

Портпарол Министарства одбране Кине Тан Кефеи изјавио је да до посете Ли Шанфуа Русији долази усред новог напретка у војној сарадњи између Пекинга и Москве.

Министарство одбране Русије саопштило је да ће "кинески министар одбране генерал-пуковник Ли Шангфу боравити у званичној посети Русији од 16. до 18. априла 2023. године."

"Ово је његово прво инострано путовање након што је у марту 2023. именован за шефа кинеског војног ресора. Током посете планирани су разговори између руског министра одбране Сергеја Шојгуа и његовог кинеског колеге", наводи се у саопштењу руског Министарства одбране.

image