Свет

Европа има проблем: Антверпен пун дроге, ратови нарко-банди прешли и на улице

Прошле године, само због дроге, забележена чак 81 пуцњава и експлозија
Европа има проблем: Антверпен пун дроге, ратови нарко-банди прешли и на улицеwww.globallookpress.com © Marcus Brandt/dpa

Друга по величини европска теретна лука Антверпен постала је главна улазна тачка за шверц дроге, а нарочито кокаина који стиже из Латинске Америке. Ратови нарко банди прелили су се и на улице овог града, па је тако прошле године, само због дроге, забележена чак 81 пуцњава и експлозија, пише "Политико".

Само у првих пет месеци ове године било је 25 оваквих окршаја, а у једној је убијено и једанаестогодишње дете које је наводно било у сродству с једним од криминалаца.

Градоначелник Антверпена, Барт Де Вевер, оптужује националну владу како пораст насиља одбацује као локални проблем, а претњу од шверца дроге он описује као "много већу" од терористичке кризе 2016. године.

Насиље у његовом граду, како је рекао, само је врх леденог брега, јер криминалци новац који овде незаконито стичу улажу у формалну економију, ширећи тако свој утицај у земљама широм континента.

"Европа има проблем и требало би да се пробуди", рекао је он.

Антверпен за овакво стање може да "захвали" свом географском положају - повезан је са Северним морем, налази се на само 40 минута вожње од Брисела и близу је неких од највећих немачких индустријских центара.

"Ми смо најважнији лучки град за сву трговину која долази из Латинске Америке. Ми смо прва лука, а за оне који се баве шверцом то је невероватно корисно", указује Де Вевер.

Белгијске власти су прошле године заплениле рекордних 110 тона кокаина у луци, што је скоро 14 пута више него што је заплењено 2014. и више него дупло већа количина од оне заплењене у оближњој холандској луци Ротердам (50 тона).

Град је такође био на врху ранг листе по броју оних који конзумирају кокаин — који је постао "хладна дрога за младе урбане људе".

Овај наркотик, према речима белгијске министарке унутрашњих послова Анелис Верлинден, набавља се у земљама попут Еквадора или Колумбије, у областима где, како она каже, неки људи "немају ништа осим узгоја кокаина". Пошиљке преко Атлантика прелазе скривене у контејнерским бродовима.

До 2021. контроле у ​​луци су биле слабе: само један од 42 контејнера скенирали су царински службеници, а онда су власти објавиле да имају амбицију да провере барем контејнере који су "високо ризични". Борбу против трговине дрогом у самим лукама спроводи посебна поморска полиција, за коју је Де Вевер рекао да нема довољно особља.

Шефица агенције за спровођење закона ЕУ Еуропол Кетрин де Бол упозорила је раније да нарко-банде настоје да корумпирају локалне власти, судове и полицију.

"Они се инфилтрирају у друштва и желе да одлучују о великим питањима у нашем друштву", истакла је она.

Над Антверпеном се надвија и пример Холандије, која је поприште убистава високог профила везаних за дрогу, а такав сценарио је "блиска будућност" града, како је упозорио Де Вевер, додајући да ће у једном тренутку бити невиних жртава.

Савезна влада је у међувремену именовала националног комесара за дроге, Ине Ван Вајмерш, чији ће први посао бити да се ухвати у коштац са размерама проблема, а она је покушала да привуче пажњу шире публике, тврдећи, у једном од својих првих интервјуа на новом послу, да "ко попуши џоинт, финансира криминалну организацију".

Белгија се такође удружила са Холандијом у прекограничној борби против насиља над дрогом. "Већина" осумњичених за насиље у вези са дрогом које је могло да се заустави у Антверпену је холандског порекла, рекао је Де Вевер.

Од почетка 2022. локална полиција је извршила више од 1.600 хапшења због диловања дроге и око 85 због насиља повезаног са наркотицима.

Органи за спровођење закона такође су опрезни због онога што називају "ефекат воденог кревета" – да се, када се један лучки град "очисти", проблем не премести у други. Зато су се у јуну представници шест земаља ЕУ са великим лукама — Белгије, Холандије, Француске, Италије, Немачке и Шпаније — састали у Антверпену како би координисали борбу против организованог криминала.

Белгија планира да та тема буде приоритет када у првој половини следеће године преузме председавање Саветом Европске уније.

image