Свет

Нарко-картели у походу на Европу, лидери у све већем проблему

Извршна директорка Европола Катрин Де Бол каже да је у току истраге откривена лука у којој су "сви били корумпирани", а тако би се могло догодити да "криминалци преузму власт"
Нарко-картели у походу на Европу, лидери у све већем проблемуwww.globallookpress.com © Kristof Van Accom/Keystone Press Agency

Утицај нарко-картела у Европској унији је све већи, а владавина права у европским демократијама могла би да буде нарушена уколико лидери не појачају одговор на "бум" криминала везаног за дрогу, изјавила је извршна директорка Европске полицијске службе (Европол) Катрин Де Бол.

Она је навела да је Европа заменила Сједињене Америчке Државе као циљно тржиште за међународне кријумчаре дрогом и да се очекује да ће пошиљке наркотика додатно порасти у наредне две године због велике производње.

Уочени су и пораст насиља и све већи степен корупције у жариштима трговине дрогом, попут луке Антверпен у Белгији, с обзиром да криминалне банде покушавају да се инфилтрирају у логистичке компаније, локалне власти, па чак и у правосудни систем, каже шефица Европола за "Политико".

Де Бол истиче да се европски проблем са организованим криминалом повезаним са дрогом погоршава не само у централној и источној Европи, већ и у богатим чвориштима у западној и северној Европи, од Антверпена у Белгији, преко Ротердама и Амстердама у Холандији, до Хамбурга у Немачкој и малих лука у Шпанији и приморских градова у Шведској.

"Ротердам и Антверпен су веома важни за криминалне групе, али постоје и мање луке, као што је Хамбург, или луке у Шпанији, које су веома уносне и интересантне за трговце дрогом", напомиње шефица Европола.

Она додаје да европске лидере забрињава и пораст насиља, попут мучења, експлозија, наручених убистава и слично. Криминалистички новинар Питер де Врис убијен је 2021, а холандски адвокат који је водио важан случај против групе оптужене за убиства повезана са дрогом Дерк Вирсум страдао је у Амстердаму 2019. године. Након ових злочина покренута је велика истрага, а надлежни су обећали борбу против криминалних организација.

У окршају повезаним са дрогом у јануару ове године погинула је девојчица стара 11 година, након што је пуцано на кућу у округу Мерксем у белгијској луци Антверпен. Полиција је, такође, прошле године открила заверу за отмицу министра правде те земље Винсента ван Квикенборна. Градоначелник Антверпена Барт Де Бевер тада је оценио да је тај догађај "веома забрињавајућ, али предвидљив".

Проблем за лидере ЕУ је то што у сваком од жаришта трговци дрогом постепено уништавају владавину права корумпирајући раднике логистичких предузећа, преузимајући ИТ системе, инфилтрирајући се у локалне власти, па чак и у судове и полицију, рекла је Де Бол.

Наводи да је у току истраге откривена лука у којој су "сви били корумпирани", а тако би се могло догодити да "криминалци преузму власт".

"Нарко банде се инфилтрирају у наша друштва и желе да одлучују о важним питањима. Ова тема мора да буде приоритет у наредним годинама, ако желимо да спасемо и заштитимо рањиве групе", додаје.

Највећа стопа употребе фентанила, синтетичког опијата који је 50 пута јачи од хероина, забележена је у САД, али расте и у Естонији, Шведској, Финској и Немачкој, наводе из Европског центра за праћење наркотика и наркоманије.

Европски лидери и шефови органа за спровођење закона појачавају притисак на криминалне групе, па је тако 2021. године у међународној операцији ухапшено око 800 људи. Лидери шест европских влада, Белгије, Немачке, Француске, Италије, Шпаније и Холандије, формирали су коалицију како би делили обавештајне податке и заједнички се борили против организованог криминала.

"Међутим, лидери морају да учине борбу против организованог криминала још већим приоритетом ако желе да избегну да грађани изгубе поверење у систем. Европа је у веома тешкој ситуацији, у заостатку смо", упозорава Катрин Де Бол.

image