Свет

Нови неуспех: Американци отказали тест хиперсоничног оружја

Отворило се питање има ли шансе да Пентагон прво хиперсонично оружје добије до планираног датума
Нови неуспех: Американци отказали тест хиперсоничног оружјаwww.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Америчка војска отказала је тестирање лета хиперсоничног оружја великог домета, који је требало да се спроведе на Станици свемирских снага Кејп Канаверал на Флориди, пренео је "Блумберг".

Није наведено шта је довело до отказивања теста, али је оваква одлука отворила питање може ли војска да испуни свој циљ да оружје прогласи борбеним до 30. септембра.

Америчка одбрамбена обавештајна агенција у марту је саопштила да Кина предњачи у развоју хиперсоничног оружја, које може да лети брзо и ниско као и да носи нуклеарне бојеве главе - а које Американци никако да направе.

У саопштењу Пентагона додаје се, међутим, да је чак и без тестирања лета "одсек успео да прикупи податке о перформансама земаљског хардвера и софтвера који ће информисати о континуираном напретку ка постављању офанзивног хиперсоничног оружја".

Војска је, како се наводи у извештају Конгресне истраживачке службе, од 2021. имала низ кашњења тестова и тестова који нису ни одржани.

Помоћник војног секретара за набавку Даг Буш рекао је новинарима почетком прошлог месеца да је тест у среду требало да буде "најважнији" од два предвиђена, јер је требало да представља "процену од краја до краја" система.

Хиперсонично оружје великог домета састоји се од ракете која се лансира са земље опремљена хиперсоничним клизним телом и опремом за транспорт, подршку и контролу ватре.

image