Свет

Велика порота у Џорџији хтела да оптужи и сенатора Грејама у случају Трамп

Специјални извештај пороте који је сада објављен указивао је Вилисовој да треба да оптужи скоро 40 особа које су имале везе с проглашавањем Трампа за победника председничких избора 2020. године
Велика порота у Џорџији хтела да оптужи и сенатора Грејама у случају Трамп© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

Велика порота за посебне намене коју су сазвали тужиоци америчке државе Џорџија препоручила је да се покрену кривичне оптужнице против сенатора Линдсија Грејама и низа других савезника бившег председника САД Доналда Трампа а које није оптужио тужилац округа Фултон у Џорџији Фани Вилис, преноси "Политико".

Једногодишња истрага ове специјалне пороте у вези с напорима Трампа и његових сабораца да оспоре резултате избора 2020, када је тријумфовао актуелни председник Џозеф Бајден, помогла је Вилисовој да прикупи огромну количину доказа које је искористила за опсежну оптужницу против Трампа и 18 наводних саучесника, укључујући и адвокате бившег председника Рудија Ђулијанија и Џона Истмана.

Специјални извештај пороте који је сада објављен указивао је Вилисовој да треба да оптужи скоро 40 особа које су имале везе с проглашавањем Трампа за победника председничких избора 2020, укључујући сенатора Линдсија Грејама, који у Сенату представља Јужну Каролину, и бившег Трамповог саветника за националну безбедност Мајкла Флина, који је 2017. поднео оставку због контакта с тадашњим руским амбасадором у САД Сергејем Кисљаком.

Истрага у Џорџији, као и истрага америчког министарства правде о наводном Трамповом мешању у изборе 2020, сматрају се најозбиљнијим правним претњама бившем председнику. Министарство правде испитује и његово руковање поверљивим владиним документима која су пронађена на имању бившег америчког лидера у Флориди прошле године.

image