Свет

Нови правни изазови за Доналда Трампа: Оптужница у Џорџији?

Бивши председник се суочава с могућом оптужницом због наводног мешања у изборе, што пак предвиђа дуготрајну затворску казну
Нови правни изазови за Доналда Трампа: Оптужница у Џорџији?Getty © Brandon Bell

У округу Фултон у Џорџији, тужилац Фани Вилис разматра оптужбе у истрази о наводним напорима бившег председника САД Доналда Трампа и више десетина његових савезника да поткопају резултате на изборима 2020, које је изгубио од актуелног лидера Џозефа Бајдена.

Велика порота за посебне намене спровела је шестомесечну истрагу прошле године и доставила извештај Вилисовој у јануару. Већина тог извештаја је запечаћена док се не одлучи о оптужници, за коју је тужилац раније изјавила да је "неминовно" да ће је подићи.

Истрага у Џорџији, као и истрага америчког министарства правде о наводном Трамповом мешању у изборе 2020, сматрају се најозбиљнијим правним претњама бившем председнику. Министарство правде такође испитује његово руковање поверљивим владиним документима која су пронађена на његовом имању у Флориди прошле године.

Трамп је негирао све што му је приписано у овим случајевима.

Трамп све негира

"Случај у Џорџији и они које води Министарство правде излажу Трампа потенцијално далеко дужем затворском времену него случај на Менхетну (у вези с наводним подмићивањем порно-глумице), где је мало вероватно да ће евентуална казна укључивати време иза решетака", рекла је професорка права са Универзитета у Мичигену и бивши амерички тужилац Барбара Маквејд за "Фајненшел тајмс".

"Осуда за изборну превару, заверу за превару Сједињених Држава или побуњеничка завера (нереди на Капитолу) могу донети дугу затворску казну", прецизирала је она.

"Фајненшел тајмс" додаје да засад запечаћена оптужница окружног тужиоца Менхетна, за коју се очекује да ће се бавити исплатом порно-глумици Сторми Данијелс, не би требало да утиче на тајминг других истрага.

Од две истраге повезане са изборима 2020. године, потенцијална оптужница ће се вероватно прво материјализовати у Џорџији јер се може посматрати као својеврсни подскуп истраге Министарства правде, сматра правник Ендру Вајсман.

Вајсман је иначе био главни тужилац у тиму специјалног истражитеља Роберта Милера у истрази о евентуалним везама Трамповог изборног тима и руске владе а која се водила за време мандата бившег лидера САД.

Републиканци у Џорџији лажно прогласили Трампа за победника?

У првом извештају у Џорџији специјална велика порота прошлог месеца саопштила је да су неки сведоци можда лагали под заклетвом и препоручила је да окружни тужилац подигне оптужнице. Трамп је потом поднео захтев за поништавање делимично незапечаћеног извештаја, тврдећи да су статути који дозвољавају такву пороту "неуставни". Такође је покушао да дискредитује канцеларију окружног тужиоца у Фултону махом због јавних интервјуа Вилисове у којима је "прекршила стандарде тужиоца".

Помиње се да би у оптужници могли да се нађу наводи да је бивши председник вршио притисак на највишег изборног званичника Џорџије да промени пребројавање гласова у држави, и да су републикански посланици у тој држави потписали лажне извештаје у којима се тврдило да је Трамп победио на изборима 2020. године.

Бивши председник САД се тренутно брани од истраге за кривично уплитање у изборе у Џорџији, грађанске оптужбе за малверзацију против његове пословне империје у Њујорку, тужбе за клевету која укључује оптужбу за сексуални напад и федералне истраге о његовој улози у нападу на Капитол и његовом руковању строго поверљивим материјалом након предаје председничке дужности.

image
VV inauguration
banner