Свет

Лажна обећања и нерешиви проблеми: Млади у свету сумњају у предности демократских режима

Испитаници сматрају да је растући утицај Кине добар, при чему скоро дупло више анкетираних верује да ће то имати позитиван утицај (45 одсто) на њихову земљу, у односу на негативан (25 одсто), показује најновије истраживање
Лажна обећања и нерешиви проблеми: Млади у свету сумњају у предности демократских режимаGetty © Photo by Ethan Miller/Getty Images

Због изазова попут економске неједнакости и климатске кризе, млади људи много чешће сумњају у предности демократије од старијих, пише британски "Гардијан" позивајући се на истраживање Фондације за отворено друштво коју финансира Џорџ Сорош.

Према подацима истраживања спроведеног у 30 држава, 86 одсто испитаника би радије живело у демократској држави, али 20 одсто верује да су ауторитарни режими способнији да раде у служби "онога што грађани желе".

Међутим, само 57 одсто испитаника старости од 18 до 35 година сматра да је демократија пожељнија од било ког другог облика владавине, наспрам 71 одсто оних старијих од 56 година.

Притом, 42 одсто младих људи је рекло да подржава војну власт, наспрам само 20 одсто старијих испитаника.

Више од трећине младих верује да би "снажан лидер" који није одржао изборе или консултације са парламентом добро водио државу.

Испитаници су били највише забринути због сиромаштва и неједнакости (20 одсто), климатске кризе (20 одсто) и корупције (18 одсто) – више од половине (53 одсто) сматрало је да њихова земља иде у погрешном правцу, а трећина је рекла да политичари не раде у њиховом најбољем интересу

Будући да је скоро половина испитаника (49 одсто), укључујући и сановнике Бангладеша и САД, одговорило да барем једном у протеклој години нису имали довољно нова да се прехране, демократија је очигледно изневерила свој потенцијал, пише "Гардијан".

У просеку је 58 одсто испитаника изјавило да је забринуто да би политички немири у њиховим земљама могли да доведу до насиља у наредној години – са тиме се слажу две трећине испитаника у САД и Француској, а тај страх је био највећи у Јужној Африци и Кенији (79 одсто), Колумбији (77 одсто) и Нигерији (75 одсто). 

Око 70 одсто од више од 36.000 испитаних људи изјавило је да су забринути да ће климатска криза утицати на њих и њихов живот у наредној години, при чему су највише забринути грађани у Бангладешу (90 одсто), Турској (85 одсто), Кенији (83 одсто) и Индији (82 одсто), а у Кини (45 одсто), Русији (48 одсто) и Великој Британији (54 одсто) најмање.

image