Свет

САД разматрају испоруку ракета већег домета с касетном муницијом Украјини

Бела кућа треба да пошаље Кијеву војнотактички ракетни систем (АТАЦМС) који има домет до 306 километара или вођени ракетни систем с вишеструким лансирањем (ГМЛРС) ракета домета 72 километара, или пак оба
САД разматрају испоруку ракета већег домета с касетном муницијом Украјини© Tanjug/AP Photo/Hani Mohammed, File

Сједињене Државе спремају се да одобре испоруке ракета већег домета опремљених касетном муницијом у Украјину, што ће Кијеву отворити могућност за ударе дубоко унутар руске територије, пренео је Ројтерс.

Позивајући се на изјаве четворице неименованих америчких званичника, агенција тврди да би Бела кућа требало да одобри испоруку тактичког ракетног система (АТАЦМС) који има домет до 306 километара – најдужи од било ког америчког система који је досад испоручен Кијеву – или вођеног ракетног система с вишеструким лансирањем (ГМЛРС) ракета домета 72 километара, или пак оба. И један и други систем могу бити опремљени касетном муницијом, коју је Вашингтон већ слао на фронт у артиљеријским гранатама калибра 155 мм.

Није прецизирано када ће бити донета одлука, али Ројтерсови извори су рекли да би ракете могле да се нађу већ у следећој, овонедељној испоруци оружја Украјини.

Украјински званичници су у више наврата захтевали ракете већег домета, али до сада су ти захтеви одбијани јер су САД оклевале да омогуће ударе далеко унутар руске територије или нпр. на Крим.

Иако је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан раније сугерисао да би снабдевање АТАЦМС-ом могло да води ка трећем светском рату, чини се да је администрација Џозефа Бајдена променила курс.

Такође, више није актуелна прича да Пентагон има премало АТАЦМС-ова да би их донирао Кијеву, јер је увидом у резерве установљено да их има знатно више.

Уколико буде одобрена пошиљка поменутог оружја, оно ће бити повучено из постојећих залиха САД.

Иначе, Бајденова администрација је до сада Кијеву донирала оружја у вредности скоро 44 милијарде долара, уз додатне милијарде у оквиру одвојене Иницијативе за безбедносну помоћ Украјини, која усмерава владина средства приватним добављачима оружја.

image
VV inauguration
banner