Русија

Касетном муницијом на руско село у Белгородској области: Има повређених, покидан далековод

Гладков је рекао да је оштећено 16 кућа, друштвених и спортских објеката, два предузећа, четири аутомобила
Касетном муницијом на руско село у Белгородској области: Има повређених, покидан далеководwww.globallookpress.com © Tsitsagi Nikita

Шест особа повређено је данас у гранатирању руске пограничне Белгородске области са украјинске стране касетном муницијом, саопштио је гувернер Вјачеслав Гладков. У гранатирању села Уразово у којима су Оружане снаге Украјине користиле касетну муницију из МЛРС "Град" (совјетских и руских вишецевних ракетних бацача калибра 122 мм).

"Касетна муниција је погодила приватна стамбена домаћинства и територију једног пољопривредног газдинства. Према прелиминарним подацима, повређено је шесторо људи. Сви имају ране од гелера", написао је начелник региона.

Он је на Телеграму навео да је шест цивила у селу Уразово задобило повреде од гелера, као и да је један мушкарац у критичном стању.

Гладков је рекао да је оштећено 16 кућа, друштвених и спортских објеката, два предузећа, четири аутомобила, а покидан је и далековод.

Повређени су пребачени у регионалну болницу у Валујску, где се налазе на санирању рана, пренела је "РИА Новости". 

Гладков је појаснио да се на лицу места налазе оперативне и хитне службе, као и да се обилазак територије од врата до врата наставља.

Украјина је добила касетну муницију од САД као део другог пакета војне помоћи.

Такво оружје забрањено је међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, међу којима нису САД и Украјина.

Када се детонирају, касетне бомбе избацују мању муницију, што представља опасност по живот цивила: неексплодирана убојита средства постају мине које могу убити или осакатити људе дуго након завршетка непријатељског дејства.

Село Уразово налази се 15 километара јужно од града Валујки и 12 километара северно од границе са Украјином.

Оружане снаге Украјине данас су такође покушале да нападну Белгородску област беспилотном летелицом, преносе "РИА Новости".

Агенција наводи да је територија Белгородске области, посебно области које се граниче са Украјином, готово свакодневно на мети гранатирању и нападима дронова.

image