Свет

Употреба Твитера на рекордном нивоу, Маскови противници нашли уточиште

То је као када имате саобраћајку на ауто-путу. Људи воле да приђу и гледају, сматра директор истраживачке агенције "Аптопија" Адам Блекер
Употреба Твитера на рекордном нивоу, Маскови противници нашли уточиштеwww.globallookpress.com © Davide Bonaldo/Keystone Press Agency

Од када је милијардер и предузетник Илон Маск купио "Твитер" за 44 милијарде долара, ова друштвена мрежа је константно у вестима.

Док либерални медији пишу да је компанија у "хаосу", са масом отпуштених радника и руководилаца, сам Маск каже да никад више људи није одлазило на платформу.

Твитер се користи на "рекордном нивоу", само се надам да се сервери неће истопити, поручио је Маск.

Његове тврдње поткрепила је и истраживачка фирма "Аптопија". Према њиховим подацима, дневно скидање Твитер апликације удвостручило се, док је просечна дневна употреба платформе изузетно скочила.

"То је као када имате саобраћајку на ауто-путу. Људи воле да приђу и гледају.", рекао је директор садржаја "Аптопије" Адам Блекер.

Интересовање за Мастодон, друштвену платформу отвореног кода, такође расте.

Шта је Мастодон?

Мастодон је "федерална" мрежа, односно колекција хиљада друштвених мрежа из целог света повезаних заједничком технологијом на платформи познатој као "Федиверзум".

Како преноси "Гардијан", корисници се пријављују на одређени сервер, који води онај који га је поставио - обично волонтери који то раде бесплатно или уз помоћ донација.

Могуће је покренути и сопствени сервер ако је неко заинтересован да сам поставља правила, али постоји листа сервера који се фокусирају на одређене локације или теме.

Сви сервери на тој листи су пристали на "Мастодонски споразум" који обећава "активну модерацију говора мржње, расизма, сексизма, хомофобије и трансфобије". За разлику од "твитова" на Мастодону се објављују "тутси" (зуби). Постови су двоструко дужи - 500 карактера, корисници имају већу контролу над својим објавама и могу да виде ко их све чита.

Верификација налога је бесплатна, за разлику од Твитера где Маск тражи од корисника да плаћају за верификацију налога али истовремено не проверава да ли су они заиста ти за које се издају.

image
VV inauguration
banner