Русија

Икона преживела напад Украјине на Црноморску флоту: Рам изгорео, али не и лик светитеља (ФОТО)

Непобедиви адмирал наставља да брани Севастопољ и улива наду у нову победу, каже гувернер Севастопоља
Икона преживела напад Украјине на Црноморску флоту: Рам изгорео, али не и лик светитеља (ФОТО)© Telegram/РаZVожаев

Икона команданта морнарице Фјодора Ушакова чудом је остала нетакнута након недавног масовног напада украјинских снага на главни штаб руске Црноморске флоте. 

Према речима гувернера града Севастопоља Михаила Развожајева, у којем се налази централа руске флоте, дрвени оквир иконе је изгорео, али је сама икона остала нетакнута. 

"Као што је познато, Фјодор Ушаков није изгубио ниједну битку. Вековима касније, непобедиви адмирал наставља да брани Севастопољ и улива наду у нову победу. Дан раније отац Сергије ми је написао да је дрвени оквир потпуно изгорео, док је лик светитеља, исписан на дрвету, преживео тако да га ватра није дотакла. Сведоци смо правог чуда", написао је Развожајев на Телеграму. 

Поред лика светитеља, на икони стоји натпис: "Не очајавајте! Ова бура невоља ће се преокренути у славу Русије".

Стога Развожајев додаје да ће предложити да се 15. октобра, на дан када се слави сећање на Св. Фјодора Ушакова, организује шетња са његовом чудотворном иконом по свим насељеним местима Севастопоља. 

Фјодор Ушаков био је командант Црноморске флоте, убрзо након њеног оснивања у 18. веку. Био је лични помоћник тада истакнутог кнеза Потемкина. Рођен је у не тако богатој породици, иако је пореклом био племић. Учествовао је и у руско-турским ратовима у периоду од 1787. до 1791. године. Дао је велики допринос томе што је, након тих борби, Османска империја 1791. заувек оставила Крим на миру и више никада није претендовала на власт на полуострву. 

image