Свет

Француска прекида дипломатску и војну сарадњу са Нигером

Париз повлачи свог амбасадора у Нијамеју и све особље амбасаде у Нигеру, изјавио је Емануел Макрон у интервјуу за ТФ1
Француска прекида дипломатску и војну сарадњу са Нигером

Француска ће прекинути војну и дипломатску сарадњу са Нигером и повући трупе до краја године, рекао је француски председник Емануел Макрон, преносе "РИА Новости"

Париз повлачи свог амбасадора у Нијамеју и све особље амбасаде у Нигеру, изјавио је Макрон у интервјуу за ТФ1 .

"Амбасадор у Нијамеју, као и сво особље његове амбасаде, вратиће се у Француску у наредним недељама или месецима", поручио је он.

Нешто раније Нигер је затворио ваздушни простор за француске авионе.

 Француски председник је раније изјавио да је француски амбасадор у Нигеру талац војне хунте.

"У Нигеру, док вам се обраћам, имамо амбасадора и дипломатске чланове који су буквално таоци у француској амбасади", рекао је Макрон током путовања у Бургундију.

"Није им дозвољен приступ храни. Амбасадор једе војна следовања", додао је Макрон.

Претходно је Генерална дирекција за културу Министарства спољних послова Француске послала је својим канцеларијама директиву да би требало моментално обуставити културну сарадњу и пројекте у којима учествују држављани Нигера, Буркине Фасо и Малија. 

Како јавља француски "Монд", захтевано је обустављање свих заједничких пројеката са овим државама док не стигне другачија наредба.

Побуњеници у Нигеру су 26. јула објавили да смењују Мухамеда Базума са места председника земље, затварају границе, уводе полицијски час, суспендују устав и забрањују политичко деловања партија. Они су 28. јула саопштили да је шеф државе постао генерал Абдураман Тијани.

image