Свет

МСП Француске прекида културну сарадњу са Нигером, Малијем и Буркином Фасо, престаје и издавање виза

Мера ће важити док не стигне другачија наредба, а Париз захтева моментални прекид културне сарадње својих организација са овим трима афричким државама
МСП Француске прекида културну сарадњу са Нигером, Малијем и Буркином Фасо, престаје и издавање визаwww.globallookpress.com © Gao Jing

Генерална дирекција за културу Министарства спољних послова Француске послала је својим канцеларијама директиву да би требало моментално обуставити културну сарадњу и пројекте у којима учествују држављани Нигера, Буркине Фасо и Малија. 

Како јавља француски "Монд", захтевано је обустављање свих заједничких пројеката са овим државама док не стигне другачија наредба.

"Сви пројекти које спроводе ваше институције са организацијама или људима из три државе морају се одмах зауставити и без било каквог изузетка. Свака финансијска подршка такође мора бити заустављена, укључујући и ону преко француских удружења. Имигрантима из ових земаља не би требало слати никакве позиве. Француска од данас више неће издавати визе грађанима ових трију земаља, без изузетка, до даљњег".

Како преносе "РИА Новости", афрички држављани који раде у Француској оцењују да су овакве мере контрапродуктивне, апсурдне и нејасне. Захтеван је и што скорији сусрет са МСП Француске, али и објашњење француског Министарства културе. 

Француски медији додају и да се нове мере односе и на студенте из ових земаља. 

Ипак, МСП Француске истиче да овим путем Париз не жели да "забрани сву културну сарадњу", те да је мера донета из разлога што дипломатске институције Француске у тим земљама нису у стању да обрађују захтеве за визу због погоршане безбедносне ситуације. 

"Ер Франс" почетком августа такође је из истог разлога обуставила летове са Малијем, Буркином Фасо и Нигером, а Париз је својим грађанима саветовао да се уздрже од путовање у те земље. 

image