Свет

Федерална трговинска комисија САД поднела тужбу против "Амазона"

Тужба je резултат вишегодишње истраге о пословању компаније "Амазон"
Федерална трговинска комисија САД поднела тужбу против "Амазона"Getty © Quinn Rooney / Staff

Америчка Федерална трговинска комисија (ФТК), независна агенција америчке владе и 17 државних тужилаца поднели су данас антимонополску тужбу против компаније "Амазон", наводећи да овај гигант е-трговине користи своју позицију на тржишту да би вештачки повећавао цене на другим платформама и угушио конкуренцију.

Тужба, поднета америчком Окружном суду за западни округ Вашингтона, резултат је вишегодишње истраге о пословању компаније "Амазон" и један од најзначајнијих правних изазова за "Амазон" у скоро 30-годишњој историји, тржишног пословања, наводи АП.

Према саопштењу за јавност које је објавила агенција ФТК и државе које су се придружиле тужби, од америчког Окружног суда се тражи да изда трајну забрану наводећи да би таква мера ослабила "монополску контролу што би помогло у ревитализацији конкуренције" и онемогућила "Амазону" да се бави незаконитим радњама.

"У тужби је детаљно наведено како 'Амазон' искоришћава своју монополску моћ да би се обогатио подижући цене и угрожавајући квалитет услуга за десетине милиона америчких породица које купују на његовој платформи, али и стотине хиљада предузећа која се ослањају на 'Амазон'", изјавила је председница ФТК Лина Кан.

image
VV inauguration
banner