Свет

Тајани о мигрантима: На страни смо Европе, али то не значи ћутање и пристајање

"Ово је чудан став, покушаћемо да схватимо зашто ствари иду у том правцу. Да ли Берлин жели да сви мигранти стигну у Италију, а затим да не оду у Немачку?", запитао је Тајани и додао да проблем постоји, али да се мора решавати "уз подршку, а не на себичан начин"
Тајани о мигрантима: На страни смо Европе, али то не значи ћутање и пристајањеGetty © Milos Bicanski

Министар спољних послова Италије Антонио Тајани изјавио је данас да је италијанска влада на страни Европе по питању миграната, али да "то не значи ћутање или пристајање".

Тајани је у емисији "За пола сата" на националној телевизији Раи 3 рекао да ће на сутрашњем састанку својој француској колегиници Кетрин Колони рећи да Париз "греши" што одбија улазак миграната на границу Француске и Италије у Вентимиљу.

"Сутра ћу бити у Паризу и рећи ћу колегиници Колони да Француска није у праву када је у питању Вентимиљи" рекао је Тајани, преноси агенција "Нова".

Министар спољних послова је такође рекао да ће у четвртак посетити Берлин и покренути питање одлуке немачке владе да финансира мигрантске невладине организације у Италији.

"Ово је чудан став, покушаћемо да схватимо зашто ствари иду у том правцу. Да ли Берлин жели да сви мигранти стигну у Италију, а затим да не оду у Немачку?", запитао је Тајани и додао да проблем постоји, али да се мора решавати "уз подршку, а не на себичан начин".

Париз је пре неколико дана појачао контролу на јужној граници са Италијом како би спречио нерегуларне мигранте који стижу у Италију да пређу у Француску.

Берлин је у петак најавио да ће финансирати немачку невладину организацију "СОС хјуманити" за спровођење операција потраге и спасавања миграната у централном Медитерану.

Вест је изазвала гнев десничарске владе премијерке Ђорђе Мелони, која је тај потез описала као "аномалију" и захтевала појашњење.

image