Свет

Космонаутски тројац после више од годину дана напокон за Земљи

Два руска космонаута и један амерички астронаут провели су у свемиру уместо 180 дана – 371 дан због квара на оригиналној капсули. За више од годину дана тројац је превалио 253 милиона километара и обишао планету скоро 6.000 пута
Космонаутски тројац после више од годину дана напокон за Земљи© Tanjug/Ivan Timoshenko, Roscosmos space corporation via AP

Након једногодишње мисије на Међународној свемирској станици (ИСС) капсула "Сојуз МС-23" слетела је у Казахстан, с два руска космонаута и јединим америчким астронаутом.

Учесници 68. и 69. експедиције на ИСС – космонаути "Роскосмоса" Сергеј Прокопјев и Дмитриј Петелин, као и НАСА астронаут Френк Рубио вратили су се на Земљу након најдуже мисије у историји ИСС.

Астронаут Рубио поставио је амерички рекорд за најдужи боравак у свемиру, док Русија држи светски рекорд од 437 дана, постављен средином 1990-их.

Мисија која је требало да траје 180 дана претворила се у боравак од 371 дан. Прокопјев, Петелин и Рубио стигли су на МСС 21. септембра 2022, а првобитно се очекивало да се врате на Земљу овог пролећа. Међутим, мисија је продужена до 27. септембра 2023. због цурења расхладне течности из оригиналне капсуле.

Руски инжењери сумњају да је комад свемирског отпада пробио оригиналну капсулу 15. децембра 2022, па се због опасности од фаталног прегревања електронике и космонаута капсула вратила празна.

Нова капсула "Сојуз МС-23" којом су се вратили на Земљу након више од годину дана лансирана је у фебруару.

Током спуштања Прокопјев је рекао контроли лета да су добро поднели више од четири пута већу силу гравитације, док је њихова капсула пролазила кроз атмосферу и долазила до краја путовања у казахстанским степама.

Рубио је пак изјавио да је знао да ће остати годину дана у свемиру, не би пристао на мисију, као и то да је психолошки аспект толико дугог боравка на ИСС тежи него што је очекивао.

Ово је био први свемирски лет за Рубија и Петелина, док ће искусни Прокопјев сада сарађивати с двојицом нових колега.

Тројац је за 371 дан у свемиру превалио 253 милиона километара и обишао планету скоро 6.000 пута.

image