Свет

Отимање се наставља: Расколници заузели још један православни храм УПЦ

Присталице расколничке ПЦУ уз помоћ младих људи са фантомкама, заузели су цркву у Буковини у част Светих архангела Михаила и Гаврила у селу Стара Жадова
Отимање се наставља: Расколници заузели још један православни храм УПЦ© Maksym Polishchuk/Keystone Press Agency

Присталице расколничке православне цркве Украјине (ПЦУ) заузеле су цркву Светих архангела Михаила и Гаврила канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) у селу Стараја Жадова у Черновецкој области на западу Украјине, саопштила је УПЦ.

Наиме, како се наводи, све се догодило 28. септембра, али се то сазнало тек сада.

"Присталице ПЦУ, уз помоћ младих људи са фантомкама, заузели су цркву у Буковини у част Светих архангела Михаила и Гаврила у селу Стара Жадова, Сторожињецки деканат. Представници полиције помогли су расколницима", наводи се у саопштењу.

Напомиње се да су мушкарци са фантомкама довезени аутобусом. Они су заједно са полицијом стајали на улазу у цркву и нису дозвољавали парохијанима да уђу, дозвољавајући присталицама ПЦУ да развале врата цркве и уђу у њу.

Недавно је УПЦ саопштила да је богословима, будућим свештеницима и њиховим професорима чија се богословија налази у Кијевско-печерској лаври забрањен приступ на територији манастира и зградама Кијевске богословске академије и Богословије.

"Министарство културе Украјине упутило је писмо Кијевској богословској академији и Богословији у којем се обавештава да су наставници, студенти и запослени у Кијевским богословским школама дефинисани као посетиоци Лавре, те им је сада забрањен приступ територији манастира и академским зградама", јавља УПЦ.

Украјинске власти су током протекле године организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље.

Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту је поднет предлог закона о њеној забрани на целој територији Украјине.

image