Свет

Саветује друге, а не може да помогне себи: Како је Билчик остао испод цензуса у својој земљи

Према прелиминарним резултатима парламентарних избора у Словачкој, партија Демократи Владимира Билчика освојила је мање од три одсто гласова и остала испод цензуса
Саветује друге, а не може да помогне себи: Како је Билчик остао испод цензуса у својој земљи© A.K./ATAImages

Сећате се кад у филму "Љубавни живот Будимира Трајковића" главни лик тек на крају схвати да његов друг, који му све време даје љубавне савете, нема баш никаквог искуства, ни успеха у тој области, односно никад није ни имао девојку.

Тако је и прозападна српска опозиција јуче схватила да је њихов политички саветник европарламентарац из Словачке Владимир Билчик, који им годинама говори на који начин да организују изборе у Србији како би освојили власт, тотални аматер.

Његова странка Демократи остала је на словачким парламентарним изборима испод цензуса, са мање од три одсто освојених гласова.

Лидер партије Едуард Хегер обратио се новинарима након проглашених резултата речима да ће сазвати Председништво на коме ће разговарати о неуспеху на изборима, као и о евентуалним кадровским променама.

"Нећемо да лажемо, ово је разочарање за нас", тако је лидер Билчикове странке прокоментарисао изборне резултате.

Осим што неће ући у парламент, демократе неће добити ни цент из државне касе, јер нису прешли цензус, а на кампању су потрошили 1,2 милиона евра, преносе словачки медији.

И док су се његове страначке колеге изређале пред говорницом, Билчик је мирно стајао са стране и трептао.

Био је то тренутак да Билчик својим страначким колегама каже исто што и филмски лик Будимиру Трајковићу: "Друже, ја то све знам, али само у теорији".

Какав политички дебакл човека који се на Балкану скоро сваког месеца јави са саветима како би демократија требало да изгледа.

Саветник прозападне опозиције у Србији

Билчик је редовни гост прозападне опозиције у Србији која на састанцима с њим бележи савете о изборима, како им која мудра мисао не би промакла.

Такође, на основу његових замисли и препорука од власти већ годинама траже изборне услове покушавајући да оправдање за свој лош изборни резултат нађу у наводним правилима гласања, а не у томе што немају подршку бирача.

Након што је председник Србије Александар Вучић најавио ванредне изборе, одмах се јавио и Билчик да поручи да има времена и простора да се изборни услови унапреде.

Подсетимо, у Словачкој је изборни цензус пет одсто, док је у Србији спуштен на три одсто.

Билчик је чак посредник у међустраначком дијалогу у Србији, пошто ваљда представници власти и опозиције у Србији не могу да разговарају ако између њих није Билчик.

Меша се у састављање Владе Црне Горе

Билчикова уста такође су пуна препорука Црној Гори. И ових дана када је у Подгорици бурно због састављања нове владе, Билчик је послао препоруку да би влада требало да има подршку 49 посланика и да у њој не смеју да буду политичке снаге које доводе у питање евроатланску оријентацију Црне Горе.

Мислећи да ће тако себи осигурати место у влади Милојка Спајића, лидер Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић отпутовао је у Брисел да се састане са Билчиком и након тога издао саопштење:

"Билчик је истакао пуну подршку политици Бошњачке странке оличеној у принципу да Европска унија нема алтернативу, додајући да, уз формирање проевропске владе, одговарајуће реформе и снажнију посвећеност владавини права, можемо очекивати да Црна Гора буде прва наредна чланица европске породице народа".

Својевремено се није либио да пошаље поруку из црногорске скупштине како су уставни, политички и економски темељ Црне Горе угрожени и доведени у питање.

"Треба вам дијалог, али дијалог треба да се води одлукама", рекао је Билчик и тако се кандидовао да и у Подгорици буде посредник у дијалогу.

Председник Демократске народне партије Црне Горе Милан Кнежевић зато му је јуче у свом стилу поручио да су се стекли услови да постане мандатар након што његова странка није успела да пређе цензус.

"Све честитке Владимиру Билчику чија странка 'Демократи' није прешла цензус на словачким изборима. Тиме сy се стекли услови да Билчик постане мандатар, јер оно што тражи у Црној Гори сад треба да примени у Словачкој. Срећно Владимире, Црна Гора је уз тебе", поручио је Кнежевић.

Овај словачки политичар је известилац Европског парламента за Србију, па у сваком извештају Београд окривљује за неусклађеност са принципима ЕУ.

У последњем извештају није крио да га боли што у Србији опада подршка ЕУ, док расте према Русији. За то су, каже Билчик, криви медијски извештаји, а посебно му смета отварање редакције РТ Балкан.

Следеће године у јуну биће одржани избори за Европски парламент. Билчик би и на њима могао да припреми стратегију коју дели по региону, а коју је имала и његова странка на недавним изборима. Овога пута нека помогне себи, ако може.

image