Свет

Најопаснији тренутак за Украјину: Да ли је америчко блокирање помоћи Кијеву само "претходница"?

Подршка за Украјину полако пресушује - питање је ко ће наставити да шаље новац
Најопаснији тренутак за Украјину: Да ли је америчко блокирање помоћи Кијеву само "претходница"?© Hartmut Schmidt/imageBROKER.com

Јединствени западни фронт више није тако јединствен, а бланко чекови који су од почетка специјалне војне операције стизали Украјини, полако почињу да пресушују.

Бивши британски министар одбране Бен Волас недавно је за "Дејли телеграф" написао да "руска војска пуца, али само ако прва не пукне западна политика".

Изгледа, међутим, да се управо то дешава ових дана, јер велику траншу помоћи за Кијев први су зауставили амерички републиканци, и то само девет дана након што је Зеленски у Вашингтону лобирао за наставак донација. Колико се променило расположење Американаца према украјинском рату, и тада је било видљиво, јер млака добродошлица којом је дочекан Зеленски није била ни налик његовој ранијој посети, када су се демократе, попут рецимо Ненси Пелоси, бацале преко столова не би ли га изгрлиле.

Како ће бити у будућности, показују изборне анкете по којима је у вођству Трамп који је већ јасно рекао да ће славину потпуно завити, истичући да Америка поклања толико опреме да тренутно ни за себе нема муницију.

"У исто време док су републиканци гласали 'не' на Капитол Хилу, гласачи у Словачкој изабрали су проруског премијера Роберта Фица, који обећава да неће послати ни један пакет муниције у Украјину, и изгледа да ће се удружити са мађарским премијером Виктором Орбаном у супротстављању даљој европској подршци Кијеву. Званичници Пољске, некада најпоузданијег савезника Кијева, 20. септембра дали су шокантну најаву да више неће слати оружје", сумира "Политико" шта је све за Кијев кренуло по злу.

Упитана да прокоментарише чињеницу да по новом америчком закону нема било каквог финансирања за Украјину, секретарка за штампу Беле куће Карин Жан Пјер, покушала је да се извуче подсећајући да је "председник направио коалицију од више од 50 земаља за пружање помоћи за подршку Украјини".

Дакле, нека други дају.

А даваће, рецимо, Европска унија, чији је шеф дипломатије Жозеп Борељ, рекао да је "сигуран" да ће одлука о блокирању финансирања у Америци бити преиспитана. 

Европска помоћ Кијеву је, међутим, везана за повећање буџета ЕУ о чему још нема сагласности, па би се тако Борељова обећања могла завршити као и Бајденова. Како све земље ЕУ морају да подрже тај споразум, могуће је да до краја године, кад истиче тренутна и до сад одобрена подршка блока Украјини, буде великих проблема са издвајањем нових средстава.

"Нема много политичких дискусија о финансијској подршци Украјини. То није тежак део слагалице. Али је слагалица свеукупно веома тешка, јер нико се не усуђује да предвиди било шта", рекао је дипломата ЕУ за "Политико".

Орбан је већ рекао да није спреман да финансира Украјину уколико ЕУ не преиспита однос према мађарским мањинама које живе у тој земљи, али "Фајненшел тајмс" пише да ће ЕУ покушати да омекша мађарског премијера, одмрзавајући раније замрзнута средства Мађарске из кохезионих фондова.

"Али упркос овим покушајима да се ситуација позитивно промени, отворене критике помоћи међу високим западним политичарима, заједно, са онлајн нападима Илона Маска на украјинског председника Володимира Зеленског, шаљу језиву поруку Кијеву. А порука да ће се САД и Европа држати Кијева без обзира на све сада почиње да звучи шупље", указује "Политико".

Јадикује и "Гардијан" поручујући да је ово најопаснији тренутак за Украјину док Русија покушава да је "замрзне у покорности".

"Западна је, а не украјинска одлука она која показује знаке посустајања који највише забрињавају - са републиканцима у Конгресу који се противе да потпишу пакет Бајденове војне помоћи, и победом на прошлонедељним изборима у Словачкој проруског популисте који је обећао да ће прекинути подршку Украјини. У међувремену, у Британији, премијера који је желео да председнику Зеленском пружи све што је хтео, наследио је несентиментални економски јастреб познат по томе што пази на сваки пени, под огромним политичким притиском да смањи порезе", жали се "Гардијанова" колумнисткиња Габи Хинслиф.

Украјина је, према писању "Политика", зависна од западне подршке не само кад је у питању фронт, већ и због наставка рада њене јавне управе.

Према предвиђеном буџету за 2024, Украјина очекује да ће у наредној години добити 42,8 милијарди долара од међународних донатора, од којих би велики део долазио из Сједињених Држава. Украјински министар финансија Сергеј Марченко одбио је да одговори хоће ли рампа на паре коју је ставио Капитол хил, сада оставити рупу у буџету.

Морална подршка Украјини није упитна, и цео Запад је сагласан да Кијеву треба помоћи у сукобу са Русијом - питање је, међутим, да ли су САД биле само претходница, у групи земаља које ће тек одустати од слања новца Украјини?

"Идеја да доброчинство треба да почне код куће сада се користи као аргумент против војне помоћи иако је западна војна подршка Украјини све само не давање у добротворне сврхе: ако ништа друго, то је новац за искупљење. Јер, савезници Украјине имају егзистенцијални интерес да зауставе руску агресију у Европи, али не желе да ризикују животе својих трупа, па уместо тога ваде чековне књижице", констатује колумнисткиња "Гардијана".

Изгледа, ипак, да је и то време прошло.

image