Свет

Расуло у Конгресу: Први пут у историји смењен председавајући Представничког дома

Кевин Макарти више није председавајући Конгреса, а његову смену је иницирао његов страначки колега
Расуло у Конгресу: Први пут у историји смењен председавајући Представничког дома© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Први пут у историји Представнички дом је сменио свог председавајућег и то републиканца Кевина Макартија.

У Дому је дошло до сукоба у републиканској странци, што су демократе искористиле и придружиле се у гласању против Макартија.

Нејасно је ко ће дугорочно наследити Макартија, мада његови савезници очекују да ће он поново покушати да се кандидује за председника, а чланови су се обавезали да ће га и даље подржавати.

Међутим, Макарти је одмах након смене рекао да се неће опет кандидовати.

"Нећу се поново кандидовати за председника Представничког дома. Можда сам данас изгубио гласање, али борио сам се за оно у шта верујем — и верујем у Америку. Била је част да служим", навео је Макарти.

Привремено ће Патрик Макхенри бити председавајући. Он је изабран са тајне листе наследника које је Макарти изабрао.

Осам републиканаца гласало је против Макартија, а смену је покренуо Макартијев страначки колега Мет Гејц. Резултат гласања је био 216 гласова "за" и 210 "против".

Три лидера Представничког дома именована су као потенцијални наследници: Стив Скалис, Вип Том Емер и председавајућа конференције Елис Стефаник.

Ниједан председавајући Представничког дома САД никада није смењен због подношења захтева својих колега конгресмена да напусти свој положај.

Према америчком Уставу, председавајући Представничког дома је други по реду у сукцесији за председнички положај после потпредседника САД, он или она поставља законодавне приоритете доњег дома Конгреса, контролише задатке одбора и може прекинути или утицати на агенду Беле куће.

Гејц још од јануара прети да ће свргнути Макартија, када је предводио страначке побуњенике који су се супротстављали кандидатури Макартија, конгресмена из Калифорније, за место председавајућег, приморавши га да издржи 15 напорних рунди гласања.

Тензије између двојице републиканаца су прокључале током викенда, након што је председавајући Макарти уз подршку демократа добио неопходан број гласова за усвајање нацрта закона о привременом финансирању владиних агенција.

Међутим, договором о буџетском финансирању који је постигнут касно у суботу нису одобрена средства у износу од шест милијарди долара за финансирање званичног Кијева, јер су конгресмени Гејц са Флориде и други ултраконзервативци инсистирали да су САД потрошиле превише новца на наоружавање Украјине.

Нови председавајући тражио да се Пелоси исели из канцеларије

Први потез новог председавајућег Конгреса Патрика Макхенрија била је наредба бившој председници Конгреса Ненси Пелоси да напусти своју канцеларију.

Он је њеном кабинету послао мејл са том наредбом и роком да то учини до среде, преноси "Политико".

У питању је скривена канцеларија у Капитолу на коју имају право вршиоци појединих дужности, мимо оних просторија које званично користе.

"Молим вас да напустите простор до сутра, просторија ће бити поново у употреби", написао је у мејлу главни помоћник службе администрације коју контролишу републиканци.

Додаје се и да је канцеларија добила нову намену. Већ неколико сати касније почело је исељење Пелосијеве из канцеларије.

Пелосијева је ту одлуку оценила као "оштри изузетак од традиције" и додала да је она бившем председнику Когреса дозволила да користи много веће канцеларије колико год је то желео.

До исељења је дошло док је Пелосијева била у Сан Франциску на сахрани преминуле сенаторке Дајан Фајнштајн.

"Нажалост, пошто сам у Калифорнији да оплакујем губитак и одам почаст својој драгој пријатељици Дајан Фајнштајн, тренутно не могу да узмем своје ствари", рекла је она.

image
VV inauguration
banner