Свет

Шарл Мишел непожељан у Шангају

Арогантно обраћање председника Европског савета Шарла Мишела непожељно на Петом Кинеском сајму увоза у Шангају
Шарл Мишел непожељан у Шангајуwww.globallookpress.com © Fang Zhe

Кина је отказала видео обраћање лидера ЕУ на церемонији отварања Петог Кинеског међународног сајма увоза у Шангају (CIIE), на коме је било предвиђено да учествују са председником Кине Си Ђипингом, јавља Ројтерс.

Разлог отказивања је критички став председника Европског савета Шарла Мишела према руској специјалној операцији и његов позив да се смањи трговинска зависност ЕУ од Кине.

"Председник Европског савета Шарл Мишел позван је да се обрати на сајму. Као што су захтевале кинеске власти, ми смо дали унапред снимљену видео поруку, која на крају није приказана", потврдио је Мишелов портпарол Баренд Лејтс за Ројтерс.

У видео снимку који није пуштен, председник Европског савета је био оштар према "руском илегалном рату против Украјине", уз напомену да Европа из њега учи "важне лекције". "Европа је превише зависила од Русије у погледу фосилних горива, што је довело до трговинске неравнотеже", рекао је Мишел у свом видео обраћању.

"У Европи желимо равнотежу у нашим трговинским односима... да бисмо избегли превелике зависности. То важи и за наше трговинске односе са Кином", додао је он.

Председник Европског савета је позвао Кину да учини више како би допринела да се оконча руска специјална операција.

"Кина треба да искористи свој утицај да заустави брутални рат Русије... преко вашег такозваног партнерства без ограничења са Русијом. Ти, Кино, можеш да помогнеш да се ово оконча", покушао је Мишел да објасни неадекватност руско-кинексог партнерства. 

Нико из Министарства спољних послова Кине, коорганизатора сајма, Министарства трговине Кине и градске владе Шангаја није одговорио на захтеве Ројтерса за коментар.

"Нисам упознат са релевантним чињеницама. Не могу ово да коментаришем", кратак је био портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђијан на редовном брифингу у Пекингу.

На церемонији отварања су, поред председника Кине Си Ђипинга, учествовали: генерални директор Међународног монетарног фонда, генерални директор Светске трговинске организације и председници Индонезије, Шри Ланке и Белорусије, наводи се на званичном сајту сајма.

Очекује се да Си Ђипинг и Мишел могу да се састану на предстојећем самиту Г20 на Балију.

Председник Европског савета је један од највиших званичника ЕУ, чија дипломатска улога укључује представљање ЕУ на међународним и билатералним самитима са шефовима других држава.

Спољнополитичка служба ЕУ до сада је окарактерисала Кину као конкурента, који промовише "алтернативну визију светског поретка".

image