Свет

"Вашингтон тајмс": Запад се уморио, пуца јединствени фронт за Украјину

Одлучност Запада да бесконачно подржава Украјину је све слабија
"Вашингтон тајмс": Запад се уморио, пуца јединствени фронт за Украјину© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Непријатељ Кијева, подједнако опасан попут Русије, јесте и слабљење одлучности Запада, указао је "Вашингтон тајмс", додајући да су највиши руски званичници указали да су САД и НАТО у раном "замору" од Украјине.

Унутрашња политика са обе стране Атлантика, како они тврде, можда отвара врата спорој ерозији сталног дотока економске и војне помоћи која је Кијев до сад одржавала у животу на фронту, па смо тако све ближи остварењу Путиновог предвиђања да ће западни савезници на крају пући и напустити Украјину.

"Министри спољних послова Европске уније отпутовали су у понедељак у Кијев и састали се са украјинским председником. Обе стране су пружиле уверавања да се антируски савез није распао", указује "Вашингтон тајмс".

Медиј ипак није имао тако добре изворе као РТ Балкан, који је већ писао да су чак четири министра овог пута, с различитим изговорима заобишла Кијев - летонски, мађарски, шведски и пољски.

Бела кућа би такође да закопа идеју да савезничко јединство посустаје, па је тако секретар за штампу Беле куће Карин Жан Пјер на брифингу, поручила
да постоји јака, "веома јака међународна коалиција иза Украјине".

Водећи кандидати републиканске председничке номинације у Америци, укључујући и бившег председника Доналда Трампа, заузели су скептичан став о отвореној америчкој помоћи Украјини. Републиканци су током викенда помоћ Украјини избацили и из Закона о потрошњи који је у последњем тренутку спречио затварање владе.

А превирања су, како указује "Вашингтон тајмс", све очигледнија и у Европи.
На изборима у Словачкој током викенда, победио је, рецимо, бивши премијер Роберт Фицо који би да прекине испоруку помоћи Украјини и залаже се за мировне преговоре између Кијева и Москве.

Тако мисле и неки републикански председнички кандидати који кажу да је време да Вашингтон искористи моћ како би се залагао за мир, а не за све скупљи отворени рат.

Неки аналитичари, међутим, предвиђају да ће се подршка Запада Украјини наставити. Они признају да је све више разлога за забринутост, посебно с обзиром на готово непостојећу жељу Американаца да се укључе у још један вишегодишњи рат хиљадама миља далеко.

"Мислим да је страх оправдан. Било да се ради о умору од Авганистана, умору од Ирака или Балкана. Умор је природно стање у било којој врсти ратовања, а посебно у САД или другим демократијама. Прилично се брзо умарамо. Желимо брзе резултате", каже бивши заменик помоћника министра одбране за европску и НАТО политику током Обамине администрације Џим Таунсенд.

Упркос изборном исходу у Словачкој, европски званичници су у понедељак покушали да прикажу јединствен фронт, па је Жозеп Борељ рекао је новинарима у Кијеву да блок остаје чврсто иза Украјине.

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба одбија да поверује да је одлагање новог финансирања из Вашингтона забрињавајуће.

"Не осећамо да је подршка САД разбијена, јер Сједињене Државе схватају да је украјинско питање много веће од Украјине - ради се о стабилности света", убеђен је Кулеба.

САД су већ дале око 44 милијарде долара директне војне помоћи Украјини од почетка сукоба, поред друге економске и хуманитарне помоћи. Бајденова администрација се залаже за више, а додатни новац за Украјину био је централни део борбе око закона о потрошњи која је поделила републиканце на Капитол Хилу.

ЕУ и њене државе чланице дале су Украјини 88 милијарди долара укупне помоћи од почетка рата у фебруару 2022. године, а најмање 27 милијарди долара од тога отишло је директно украјинској војсци.

image