Свет

Бела кућа: Имамо за још два месеца војних залиха за Украјину

САД тражи помоћ Конгреса како би та подршка била настављена, рекао је портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби
Бела кућа: Имамо за још два месеца војних залиха за Украјину© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Амерички председник Џозеф Бајден поновио је да ће Украјина имати подршку Сједињених Америчких Држава и додао да пад подршке може да охрабри Русију и проузрокује шири сукоб.

Председник САД разговарао је са председницима земаља савезница из Канаде, Немачке, Јапана, Италије, Пољске, Румуније, Велике Британије и Француске, као и челницима НАТО, Европске комисије и Европског савета о економском опоравку Украјине и питањима безбедности хране, саопштила је Бела кућа, а пренео је Ројтерс.

"Председник Бајден је јасно истакао да не смемо ни под којим околностима дозволити да америчка подршка Украјини буде ометена", рекао је новинарима портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

САД имају довољно обезбеђених средстава за војне потребе Украјине за још неко време, али је потребна помоћ Конгреса како би та подршка била неспутана, рекао је Кирби и додао да војних залиха има за отприлике још два месеца. 

Он је истакао да мања група републиканаца која блокира помоћ Украјини чини да Путин верује да може да сачека и настави сукоб док се САД и њени савезници не повуку.

САД верују да је Кијеву остало од 6 до 8 недеља за "контраофанзиву" након чега се очекује знатно погоршање временских услова.

"Време нам није пријатељ. Остало нам је шест до осам недеља пре него што ствари постану знатно теже", рекао је портпарол Савета за националну безбедност САД Џон Кирби.

"Супротстављање Путиновој способности да води рат против суседне земље може, уствари, да спречи шири конфликт у којем би можда било потребно ангажовање америчких трупа", рекао је Кирби. 

Бајденов позив долази у тренутку сумњи да подршка Кијеву у сукобу с Русијом опада, након што је Конгрес изоставио помоћ Украјини из хитног буџета којим се спречава обустављање рада владе.  

Тај изостанак натерао је про-украјинске званичнике у Вашингтону да траже најбољи начин да обезбеде пристанак за даљу помоћ уз ону већ испоручену Кијеву вредну 113 милијарди долара а која је укључивала безбедносну, економску и хуманитарну подршку од фебруара 2022. године.

Кирби је истакао да Бајден очекује да ће председавајући Представничког дома Конгреса Кевин Макарти наставити посвећеност да обезбеди да буде одобрена помоћ Кијеву. Чак и ако Макарти, којег очекује гласање републиканаца о томе треба ли и даље да обавља тренутну функцију у Конгресу, буде смењен, већина републиканаца у Конгресу подржава помоћ Украјини, каже Кирби.  

image