Свет

Пољски генерал: Руси повлачењем из Херсона навлаче Украјинце у замку

Пензионисани генерал пољске војске оценио је да је одлука о повлачењу руских трупа из Херсонске области тактичка варка
Пољски генерал: Руси повлачењем из Херсона навлаче Украјинце у замкуGettyimages.ru © John Moore / Staff

Пензионисани генерал пољске војске Мечислав Бенек не верује у истинитост повлачења руских трупа из Херсона, него верује да се ради о тактици са циљем да украјински војници буду увучени у клопку. 

"Не верујем у ово повлачење. Верујем да Русија жели да намами Украјинце у замку", рекао је он у интервјуу за "Газета.пл". 

Према његовим речима, Украјинци неће бити преварени тим триком.

"Не верујем у одлазак Руса из Херсона, иако се о таквом сценарију говори већ неколико дана. Повлачење трупа, делимично је требало да нам наговести принудна евакуација цивилног становништва коју је организовала Русија. Руси су, такође, рекли да је све теже снабдевати јединице које се налазе на западној обали Дњепра. Што може да буде тачно. Међутим, верујем да имамо посла са лукавом тактичком варком. Не заборавите, Руси још имају припремљене ватрене положаје и опрему", рекао је генерал пољске војске.

Он је додао да је могућ сценарио у ком ће се руске трупе само делимично повући и за собом оставити "замке", мине и скривене ватрене положаје.

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу и командант Заједничке групе снага у областима специјалне војне операције Сергеј Суровикин  најавили су у среду поподне повлачење трупа из Херсона.

"Пред очима јавности генерал Суровикин је известио Шојгуа да није могуће снабдевати толики број војника, Шојгу је то потврдио и потом одобрио повлачење. Ово је сумњиво. Верујем да Русија жели да намами Украјинце у замку", рекао је генерал Бенек.

Запитао се да ли ће украјинска војска пасти на то и рекао да сумња јер, како сматра, имају добре обавештајне податке и моћи ће сами да процене да ли на западној обали Дњепра има непријатељских ватрених положаја. Може се предвидети да без јасног разумевања ситуације Оружане снаге Украјине неће отворено заузети Херсон. 

"Најава повлачења трупа показује да Руси користе сва расположива средства, делујући по принципу 'ако прође - прође'. С друге стране, чини се да Русија жели да покаже да мења методе ратовања, жели да покаже да се не брани до последњег војника већ да показује флексибилност, да прелази на утврђене положаје и чува снагу. Заправо, не очекујем преокрет", додао је генерал.

image
VV inauguration
banner