Свет

Аналитичар: Повлачење из Херсона превентивни маневар да би се сачували животи

Украјинци планирали напад забрањеним оружјем на цивиле и војску у Херсону, тврди Рухола Модабер.
Аналитичар: Повлачење из Херсона превентивни маневар да би се сачували животиNone © Tanjug/AP Photo, File

До "тешке одлуке" о повлачењу руске војске из делова Херсонске области дошло је након сазнања руских обавештајних служби да Кијев планира велики напад на хидроелектрану "Каховскаја", као и неселективно артиљеријско гађање Херсона, рекао је за "Спутњик интернешенел" ирански аналитичар Рухола Модабер.

"Ако погледамо акције руске војске, она је увек стављала приоритет на спречавање великих губитака живота међу цивилним становништвом", оценио је он.

"Тешке одлуке донете су из хуманитарних разлога, укључујући повлачења и размештање трупа", нагласио је Модабер.

Самим тим, одлука министра Шојгуа у вези са Херсоном је "превентивни маневар, чији је циљ заштита живота што већег броја људи", изјавио је аналитичар.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу наредио је повлачење руских трупа из дела Херсонске области како би се формирале одбрамбене линије на левој обали Дњепра. Одлука је донета након извештаја врховног команданта руских снага у Украјини генерала Сергеја Суровикина.

Модабер је нагласио да повлачење никако није капитулација Украјини и њиховим НАТО "господарима". Није тајна да, поред конвенционалног оружја које Запад шаље Украјини, а она користи за нападе на цивиле, оружане снаге ове земље планирају и употребу забрањеног биолошког и хемијског оружја, укључујући и "прљаву бомбу", тврди он.

"Русија је могла да удари свом својом силом, али се одлучила за умеренији приступ и тактике другачије од оних које користи НАТО: минимизирање губитка људских живота. То је разлог за одлуку руског министра одбране", закључује ирански аналитичар.

Он је додао да је Русија кроз историју побеђивала у ратовима, као и да се тактике које сада користи могу сматрати неком врстом победе за руску војску, пошто је она тако сачувала животе хиљада цивила и војника током "неонацистичке офанзиве" која се спремала.

На неки начин, овај корак руске војске може се сматрати поразом Запада, пошто они никада нису чували животе ни цивила ни војника, што показује чињеница да шаљу оружје Украјини, за шта руске власти тврде да продужава сукоб.

"Животи обичних људи у сукобима никада нису били важни за Запад", закључује Модабер.

image