Русија

Руска војска се прегрупише око Херсона

Министарство одбране Русије саопштило је да у току прегруписавање трупа на припремљене положаје на левој обали реке Дњепар
Руска војска се прегрупише око ХерсонаGettyimages.ru © Sean Gallup / Staff

Министарство одбране Руске Федерације саопштило је данас да је у току прегруписавње руске војске на припремљеним положајима на левој обали Дњепра у правцу Николајев-Криви Рог, јављају РИА Новости.

"На правцу Николајев-Криви Рог, јединице руске групе трупа маневришу на припремљене положаје на левој обали реке Дњепар, у строгом складу са одобреним планом", наводи се у саопштењу.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу јуче је наредио повлачење руских трупа на леву обалу реке Дњепар, саопштило је Министарство одбране, оценивши да су здравље и живот руских војника приоритет.

Та одлука је уследила након што је командант Заједничке групе снага у областима специјалне војне операције Сергеј Суровикин изјавио да је то неопходно. 

"Након свеобухватне процене ситуације, предлажемо организовање одбране дуж леве обале реке Дњепар. Разумем да је ово веома тешка одлука, али тиме ћемо сачувати оно најважније – животе наших војника и борбену способност трупа", рекао је Суровикин.

"Слажем се, започните повлачење трупа", рекао је Шојгу након чега је уследило повлачење руских снаха из Херсона.

Суровикин је појаснио да ће руске снаге заузети припремљене одбрамбене положаје на левој обали Дњепра, док је руски министар одбране нагласио да би мобилисане војнике прво требало сместити у нека задња подручја, како би се одржале заједничке вежбе са онима који већ имају ратно искуство.

image
VV inauguration
banner