Свет

Амерички пуковник у пензији: Русија може да ослободи значајну територију у Украјини

Ситуација за Кијев биће све тежа јер ће Запад почети да пружа све мању подршку кијевском режиму, сматра бивши саветник америчког државног секретара Лоренс Вилкерсон
Амерички пуковник у пензији: Русија може да ослободи значајну територију у Украјини© MOD Russia/via Globallookpress.com

Руска војска ће током своје контраофанзиве ослободити значајне територије у Украјини, изјавио је бивши саветник америчког државног секретара, пуковник у пензији Лоренс Вилкерсон.

"Ако Русија успешно исцрпи Украјину, а то је сасвим могуће, онда ће је то одвести у контраофанзиву, током које ће бити ослобођене значајне територије", изјавио је Вилкерсон у интервјуу за Јутјуб канал "Диалог Воркс".

Према његовим речима, украјинске трупе се уништавају, покушавајући да пробију руске одбрамбене линије.

Он је такође напоменуо да ситуација за Кијев неће бити лакша јер ће западне земље почети постепено да престају да пружају војну подршку.

Украјинске трупе већ пети месец воде "контраофанзиву" у правцу Јужнодоњецк, Артјомовск и Запорожје, убацујући у борбу бригаде које је обучио НАТО и наоружане страном опремом. 

Председник Русије Владимир Путин рекао је у четвртак да су украјинске оружане снаге од 4. јуна изгубиле више од 90.000 људи, 557 тенкова и скоро 1.900 оклопних возила.

"Њујорк тајмс" је раније пренео да неуспешна контраофанзива Украјине представља озбиљну опасност за Кијев, јер би недостатак напретка на бојном пољу могао да доведе до све мање подршке Запада.

У чланку се истиче да је, иако су протекли месеци били обележени интензивним борбама у целом региону, линија фронта углавном остала непромењена.

Кијевски званичници за недостатак напретка окривљују добро утврђену руску одбрану, минска поља и кашњења у испорукама западног оружја. Успоравање контраофанзиве, упозорио је лист, "долази са огромним ризицима за Украјину".

image