Свет

Холокауст излази из подрума Ватикана: Почиње научни скуп о папи Пију Дванаестом

Једна од значајних тема биће посвећена епизодама у којима је Ватикан помогао нацистичким ратним злочинцима које су осудили међународни војни судови, пишу београдске "Вечерње новости"
Холокауст излази из подрума Ватикана: Почиње научни скуп о папи Пију Дванаестом© Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Улога папе Пија Дванаестог са новооткривеним документима из његовог понтификата из периода Другог светског рата и њихов значај за јеврејско-хришћанске односе биће централна тема међународне конференције на римском Универзитету Грегоријана, пишу "Вечерње новости".

Како се наводи, научни скуп који почиње данас и траје до 11. октобра, биће највећи сусрет икада организован по отварању ватиканских архива из времена понтификата Пија Дванаестог, отворених на захтев папе Франциска.

У седам заседања у три дана изаћи ће на светлост дана и нови документи о понтификату папе Пија Дванаестог и њихов значај за откривање истине на тему "папа није знао-папа је знао". Аргументе ће понудити академици светског гласа, интернационални истраживачи у овој материји. 

На научном скупу у Риму, судећи према најавама, усташка држава НДХ и улога кардинала Алојзија Степинца неће бити тема, пише београдски дневни лист.

Прва тема је "политика коју је усвојио Пије Дванаести у односу на фашизам, национализам и комунизам", у другој се разматра "генерална визија ватиканског света са посебним акцентом на Шоах". У наредној сесији тема је "теорија и стављање у праксу Закона о раси, најпре у Немачкој, а потом у другим европским земљама међу којима је и Италија".

Једна тема посвећена је спасавању Јевреја, потом следи "илустрација реакције папских кругова на хорор Холокауста", а једна од значајних тема биће прича о "епизодама у којима је Ватикан помогао нацистичким ратним злочинцима које су осудили међународни војни судови".

И најзад, поновни прелазак пута у постепеној промени унутар Римокатоличке цркве који је довео до декларације "Ностра аетате" 1965. године, када је Други ватикански концил ставио тачку на антисемитизам који је вековима оптерећивао односе са јеврејским светом. 

Конференција ће се бавити најсложенијим питањима која ће се по много чему одразити и на будуће односе католика и Јевреја, али и православаца.

Разматраће се суочавање папе Пија са нацизмом и комунизмом, његов однос према Холокаусту, расним законима и спасавању Јевреја. Биће говора и о активностима папиних дипломата широм света, па и у односу на земље из данашњег региона југоистока Европе.

image