Свет

Док генерал подржава дипломатију, Бајденови саветници су за рат

Генерл Мајк Мајли, начелник америчког Генералштаба, оценио је да би Украјинци своје наводне војне успехе требало да потврде за преговарачким столом
Док генерал подржава дипломатију, Бајденови саветници су за ратwww.globallookpress.com © Lisa Ferdinando/Dod

На највишим нивоима владе Сједињених Америчких Држава појавило се неслагање око тога да ли притиснути Украјину да тражи дипломатски прекид сукоба са Русијом. Док највиши амерички генерал позива на преговоре, поједини саветници председника сматрају да је прерано за то.

Генерал Марк Мајли, начелник Генералштаба америчке војске, изнео је на интерним састанцима доказе да су Украјинци постигли отприлике онолико колико су разумно могли да очекују на бојном пољу пре него што наступи зима због чега би, сматра он, требало да покушају да "зацементирају" своје добитке за преговарачким столом, преноси "Њујорк тајмс" позивајући се на обавештене изворе.

Други високи званичници, међутим противе се тој идеји, тврдећи да ниједна страна није спремна да преговара и да би било каква пауза у борбама само дала шансу руском председнику Владимиру Путину да се прегрупише. Иако саветници америчког председника Џозефа Бајдена верују да ће сукоб на крају вероватно бити решен преговорима, сматрају да још није тренутак за разговоре и да САД не треба да притискају Украјинце да се суздрже док су у замаху.

Дебата, коју су званичници описали тражећи да остану анонимни, процурила је у јавност протеклих дана након што је Мајли јавно коментарисао ситуацију у Украјину.

"Не зна се са сигурношћу шта будућност носи, али мислимо да овде постоје неке могућности за нека дипломатска решења", рекао је Мајли у интервјуу Си-Ен-Би-Сију.

Бела кућа се, међутим, дистанцирала од сваке перцепције да тера украјинског председника Владимира Зеленског да уступи територију Русима.

"Сједињене Државе не врше притисак на Украјину“, рекао је председников саветник за националну безбедност Џејк Саливан. "Не инсистирамо на стварима са Украјином. Оно што ми радимо је да се консултујемо као партнери и показујемо нашу подршку не само кроз јавне изјаве или моралну подршку, већ кроз опипљиву, физичку подршку у виду војне помоћи."

Пентагон је саопштио у четвртак да шаље још војне помоћи Кијеву вредне 400 милиона долара. Међу оружјем које се испоручује биће први мобилни системи противваздушне одбране "авенџер" као и "хок" ракете за системе ПВО, минобацачи, артиљеријски пројектили, оклопна возила, бацачи граната, опрема за хладно време и муниција за артиљеријски ракетни систем ХИМАРС.

Међутим, Министарство одбране одбило је украјинске захтеве за беспилотним летелицама за које се амерички званичници плаше да би могли да буду искоришћени за гађање циљева на руској територији, ризикујући опасну ескалацију рата, пише "Волстрит џорнал".

Дебата у Вашингтону уследила је у тренутку када се постављају питања о дугорочној америчкој подршци Украјини после међуизбора. Републиканци, који су освојили већину у Представничком дому и могу да утичу на одлуке председника, поручују да САД више неће исписивати "бланко чекове" Кијеву док се код куће боре са инфлацијом, рецесијом и растућим трошковима живота.

Група прогресивних демократа у Представничком дому недавно је објавила писмо у којем препоручује преговоре, а затим га је повукла под критиком. Али неки левичари настављају да се залажу за разговоре.

У интерним дискусијама у Белој кући, генерал Мајли је био искључиво за дипломатију, али не жели да остави утисак да поткопава Украјинце, рекли су неименовани званичници. Он је указао на сателитске снимке који показују да Руси копају ровове и успостављају чврсте линије кроз већи део окупиране територије у припремама за зиму, када ће се фронтови вероватно стабилизовати.

С обзиром на то, рекли су званичници, генерал је тврдио да би се борбе могле ублажити током хладних месеци са мањим шансама за даље фундаменталне промене на терену, што би отворило прилику за разговоре. Ни Бајден ни Саливан не деле његов став будући да, како тврде, Путин није показао спремност за преговоре (иако је заправо украјински председник Владимир Зеленски рекао да неће да преговара), а Украјинци су охрабрени наводним успесима на бојном пољу, због чега нису спремни да седну за преговарачки сто.

Ако би Сједињене Државе инсистирале на разговорима у овом тренутку, рекли су званичници, то би послало поруку Путину да само треба да одуговлачи са сукобом још мало и да ће на крају Американци урадити његов посао.

"Само Зеленски и његова влада могу да доносе те одлуке“, рекао је бивши амерички амбасадор у Украјини Стивен Пајфер. "Вашингтон не би требало да их притиска да то учине, а чини се да Вашингтон то барем разуме."

image