Свет

Шеф британске тајне полиције: Непријатељске државе краду наше хај-тек тајне

Кен Мекалум каже да су "улози сада невероватно високи" док се "непријатељи" утркују да развију вештачку интелигенцију и другу интелектуалну својину
Шеф британске тајне полиције: Непријатељске државе краду наше хај-тек тајнеwww.globallookpress.com © CHROMORANGE / Bilderbox

Британија доживљава "нагли пораст агресивних покушаја" непријатељских држава да "украду" високотехнолошке тајне земље, упозорио је шеф МИ5 Кен Мекалум.

"Улози су сада невероватно високи", јер се земље утркују да развију вештачку интелигенцију и друге високотехнолошке индустрије, рекао је Мекалум на технолошком самиту, који је први пут окупио чланове обавештајног савеза "Пет очију" који се састоји од обавештајних агенција из Велике Британије, САД, Канаде, Аустралије и Новог Зеланда.

Савез је, наводи "Телеграф", формиран након Другог светског рата како би се супротставио претњи коју је, наводно, представљао Совјетски Савез. Од краја Хладног рата "претња" се променила и алијанса се фокусирала на џихадистички тероризам, Русију и Кину. Група је углавном била у сенци и до сада се њени заједнички лидери никада нису појављивали заједно у јавности, наводи лист.

Лидери "Пет очију" састали су се у срцу Силицијумске долине на позив Кристофера Реја, директора ФБИ, како би разговарали о томе како да се изборе са претњом коју представљају непријатељске државе, првенствено Кина, због како наводе крађе интелектуалне својине у кључним областима, укључујући вештачку интелигенцију (АИ).

"Велика Британија доживљава нагли пораст агресивних покушаја других држава да украду конкурентску предност. Исто је у свих пет наших земаља. Улози су сада невероватно велики у новим технологијама; државе које предводе у областима као што су вештачка интелигенција, квантно рачунарство и синтетичка биологија имаће моћ да обликују сву нашу будућност. Сви морамо да будемо свесни и да одговоримо пре него што буде прекасно", рекао је директор службе МИ5.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner