Свет

"Глобал тајмс": Русија и Кина се супротстављају колонијалном менталитету Запада

Запад је тај који нарушава глобални поредак, сматра кинески експерт Цуи Хенг, наводећи као пример ратове које је Запад водио у Авганистану, Ираку или у Србији, на Косову
"Глобал тајмс": Русија и Кина се супротстављају колонијалном менталитету Западаwww.globallookpress.com © © President Of Russia

Кинески аналитичари коментарисали су говор председника Русије, који је одржао у четвртак, на пленарној седници 20. састанка Међународног дискусионог клуба "Валдај" у Сочију, пише кинески лист "Глобал тајмс".

Према мишљењу кинеских посматрача, клеветање сарадње Кине и Русије, које долази са Запада предвођеног Сједињеним Државама, представља смишљену тактику и обмањивање јавног мњења. Напротив, Кина и Русија су истински браниоци светског поретка укорењеног у међународном праву.

У свом говору, руски председник Владимир Путин је критиковао идеју Запада о "поретку заснованом на правилима" као одраз застарелог, колонијалног начина размишљања Запада и стратегије засноване на блоковским поделама.

Западни поредак заснован на правилима се руши

Председник Путин је описао глобални утицај Запада као "огромну војну и финансијску пирамидалну шему", којој је стално потребно ново гориво како би се одржала, а то су туђи природни, технолошки и људски ресурси.

Да би остварио ове циљеве, Запад покушава да замени међународно право "поретком заснованим на правилима", рекао је руски председник. "Заправо, наше западне 'колеге', посебно оне из САД, не само да произвољно постављају ова правила, већ и уче друге како да их следе и како треба да се понашају."

Све се то ради на очигледно неваспитан и агресиван начин, што је још једна манифестација колонијалног менталитета Запада, изјавио је Путин, додајући: "Понекад, пожелим да им кажем: Пробудите се, то доба је одавно прошло и никада се неће вратити."

Путин је у клубу "Валдај" довео у питање концепт такозваног поретка заснованог на правилима, којег дуго промовише Запад. Путин је на овој конференцији јасно рекао да су такозвана правила последица западног колонијализма и његове колонијалне историје.

Како је за "Глобал тајмс" изјавио Цуи Хенг, истраживач из Центра за руске студије Источнокинеског универзитета: "Ова такозвана правила Запад намеће и незападним земљама, тако да су она сама по себи неправедна."

Цуи је додао да Путиново оспоравање темеља међународног поретка произилази из чињенице да међународни поредак пролази кроз убрзане промене, посебно након избијања сукоба у Украјини, и да се међународни поредак, кога предводи Запад, управо руши.

Путин је похвалио Кину као једну од моћних сила глобалне економије, која обезбеђује високе стопе раста, истичући да је "у овом тренутку сарадња Русије и Народне Републике Кине веома важан фактор стабилизације међународних односа", пренео је ТАСС.

Русија ће проширити сарадњу са Кином у сфери безбедности, истакао је руски председник. То не значи да ће ове две земље стварати блокове, већ да су "принуђене да реагују на оно што се дешава око њих", додао је Путин.

Циљ је изградња Велике Евроазије

Састанку Међународног клуба, чија је тема била "Истинска мултиполарност: Како обезбедити безбедност и развој за све", присуствовало је око 140 стручњака, посланика и дипломата из више од 40 земаља.

Како тврде кинески аналитичари, протекле две деценије представљале су врхунац западне хегемоније, током којих је мултиполарни међународни систем, изграђен после Другог светског рата, доспео на ивицу колапса, а у таквим околностима сарадња Кине и Русије постала је неизбежна.

Како сматра Цуи, само кроз сарадњу Кине и Русије може се одржати истински међународни поредак који је заснован на међународном праву. Запад је тај који нарушава глобални поредак, сматра овај експерт, наводећи као пример ратове које је Запад водио у Авганистану, Ираку или у Србији, на Косову.

Како је у петак пренела кинеска агенција Синхуа, Путин је рекао да ће Кина и Русија наставити да "реализују планове за развој инфраструктуре у циљу изградње Велике Евроазије, Евроазијске економске уније и перспективне иницијативе "Појас и пут".

Кинески посматрачи кажу да не схватају зашто Запад напада сарадњу Кине и Русије, будући да Запад не може да разуме праву природу кинеско-руске сарадње.

"Клеветање кинеско-руске сарадње је смишљени потез Запада", закључују кинески експерти, "и то је део ратовања које Запад спроводи путем медија", закљујучује се у чланку.

image