Свет

Турци масовно хоће у Немачку: Границу прешло дупло више "илегалаца" него прошле године

Турски држављани трећи су по бројности на листи тражилаца азила, одмах иза Сиријаца и Авганистанаца
Турци масовно хоће у Немачку: Границу прешло дупло више "илегалаца" него прошле годинеwww.globallookpress.com © imago stock&people/

Све је више Турака којима је Немачка "обећана земља", па је тако, како сазнаје "Дојче веле", само у првих девет месеци ове године полиција најмоћније европске економске силе привела 5.362 турска држављана који су илегално прешли границу.

А то је више него двоструко у односу на читаву прошлу годину када је у земљу ушао 2.531 турски имигрант.

Према подацима Централне савезне полиције из Минхена од јануара до септремба ове године из те земље стигло је 254 одсто избеглица више него истом периоду прошле године, и чак 358 одсто више него 2022. године.

Повећан је и број ухваћених кријумчара са турским држављанством, па је тако према подацима федералне полиције у првих девет месеци ове године приведено њих 185.

Поређења ради, током читаве прошле године откривено је 111 кријумчара, а у 2020. години свега 56.

Миграције Турака видљиве су и у азилској статистици, па је тако Федералној канцеларији за миграције и избеглице готово 16.000 турских избеглица поднело захтев за азил између јануара и октобра 2022.

То је, на листи тражилаца азила, Турску позиционирало као трећу земљу.

Више од Турака захтеве за азил подносе само Сиријци и Авганистанци.

Трговање надом

Немачки медиј у покушају да открије разлоге масовног емигрирања Турака помиње недавно донети закон о дезинформацијама који наводно подрива слободу изражавања и штампе, а као велики ветар у леђа грађанима Турске који желе да се отисну у Европу, наводе и галопирајућу инфлацију.

Званични подаци указују да је стопа инфлације у октобру била 85,5 одсто, али према независној групи експерата "Енагрупу" износила је више од 185 одсто.

Куповна моћ се смањује, а многи грађани, па и они запослени, не могу да покрију ни своје основне потребе.

Млади људи су посебно фрустрирани, наводи "Дојче веле", па тако недавна студија показује да више од 71 одсто људи између 17 и 30 година не види будућност у земљи.

Исти подаци показују да би њих готово 82 одсто напустило земљу и да може отишло да живи у иностранству.

Адвокат и члан одбора Савета за избеглице Доње Саксоније Дундар Келоглу, признаје да се прилив избеглица из Турске повећава.

"Посебно нам младе избеглице говоре да не виде будућност у својој домовини и да немају наде", рекао је он за "Дојче веле".

image