Свет

Подаци показују да имиграција утиче на смањење плата немачких радника

Око 43 одсто страних квалификованих радника зарађује мање од неквалификованих немачких радника
Подаци показују да имиграција утиче на смањење плата немачких радникаwww.globallookpress.com © Janine Schmitz/photothek.net

Имиграциона политика лево-либералне владе смањује плате квалификованих радника у Немачкој, упозорио је стручњак за социјална питања Рене Шпрингер из Алтернативе за Немачку (АфД).

И поред тога што се представља као шампион левице, Шпрингер истиче да је агресивни неолиберализам стварна економска политика актуелне владе.

"Држава је сада само помоћни агент неолибералне политике за смањење трошкова зарада на терет запослених", изјавио је посланик АфД-а у Бундестагу за немачки недељник "Јунге фрајхајт".

Шпрингер је од савезне владе тражио извештај о разлици у платама између Немаца и страних радника, а "Јунге фрајхајт" извештава да подаци показују да су немачки радници у 2021. у просеку зарађивали 3.643 евра, односно око 900 евра више него странци којима је просечна плата 2.728 евра. Наиме, разлика се више него удвостручила од 2012. године, када је износила око 400 евра месечно.

Према извештају, чак 70 одсто квалификованих радника из иностранства са пуним радним временом прима плате које су ниже од оних које примају Немци, а око 43 одсто страних квалификованих радника зарађује мање од неквалификованих немачких радника.

Овај јаз се касније одржава и на исплату пензија, због чега око 28 одсто страних радника је 2021. примало плату која је, након 45 година рада, била недовољна за примање пензије која је већа од основног универзалног дохотка у Немачкој.

"АфД одбацује увоз страних резервних војски које утичу на пад плата, исто колико и масовну имиграцију несигурних и неквалификованих радника", закључио је Шпрингер.

image