Свет

РТ ексклузивно у болници у Гази, Палестина тражи истрагу Међународног кривичног суда

Израелска војска најавила је отварање хуманитарне зоне на југу Газе и још једном позвала становнике са севера да се евакуишу
РТ ексклузивно у болници у Гази, Палестина тражи истрагу Међународног кривичног суда© Tanjug/AP Photo/Abed Khaled

Портпарол Министарства здравља у Гази Ашраф ал-Кидра рекао је данас да је 471 Палестинац убијен, а да је више од 314 рањено у, како је навео, "израелском масакру", у болници на северу Појаса Газе.

Палестински званичници окривљују Израел за експлозију у болници у уторак.
Израел је саопштио да је експлозија изазвана неуспелим ракетним лансирањем палестинске исламске милитантне групе Џихад која је негирала кривицу.

Либански Хезболах позвао је да среда буде "Дан беса" против непријатеља, како су навели у саопштењу, називајући бомбардовање масакром.

Амерички председник Џо Бајден рекао је данас у Тел Авиву да ће САД наставити да буду уз Израел, док та земља ради на одбрани својих људи.

"Наставићемо да радимо са вама и партнерима широм региона како бисмо спречили још трагедије за невине цивиле", казао је Бајден израелском премијеру Бењамину Нетанијахуу и члановима ратног кабинета.

Уз најаву да ће бити отворена хуманитарна зона на југу Газе, Израелске одбрамбене снаге поновиле су становницима са севера територије да се евакуишу на југ, јер се очекује жесток напад на овај део региона.

Све најновије вести о сукобу у Гази пратите из минута у минут уживо у блогу РТ Балкан.

 

  • 18. окт 2023 • 20:16

    20:16

    Палестина жели истрагу Међународног кривичног суда

    Палестинске власти желе истрагу Међународног кривичног суда (МКС) о нападима на болницу у Гази, рекла је палестинска представница у Француској Хала Абоу Хасира.

    "Палестинска држава предала је данас досије МКС како би се провела истрага везана уз тај злочин. Потребна је међународна истрага", рекла је она, преноси Хина, позивајући се на АФП.

    Хасира је подсетила да ово није први пут да Израел циља цивилну инфраструктуру и посебно болнице.

    "Израел је једини одговоран", поручила је.

  • 20:05

    Црвени крст припремио конвој помоћи; СЗО: Храна и вода у Газу стиже од суботе

    Међународни комитет Црвеног крста саопштио је данас да је мобилисао конвој са 60 тона медицинске и хуманитарне помоћи Гази, али и додао да је потребан безбедан приступ како би помоћ била испоручена.

    "Очајнички је потребан приступ помоћи рањенима и болеснима", наведено је на профилу Црвеног крста на мрежи Икс.

    Поздрављамо договор руководства САД и Израела да се преко Египта дозволи храна, вода и медицинска помоћ за народ Газе.

    "Многи животи зависе од овога", рекао је генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејезус и додао да ће заједно са партнерима од суботе бити спремни да испоруче залихе за спасавање.

  • 19:59

    САД затварају конзулат у Адани

    Сједињене Америчке Државе на неодређено време затварају свој конзулат у турском граду Адана, саопштила је америчка амбасада у Анкари.

    Одлука је, како додају, донета после одржавања пропалестинских протеста испред америчке амбасаде.

  • 19:49

    Организација исламске конференције: Бомбардовање болнице је ратни злочин

    Организација исламске конференције (ОИК) осудила је данас бомбардовање болнице Ал-Ахли у Појасу Газе "од стране бруталних израелских окупационих снага".

    Како се наводи у саопштењу Извршног комитета ОИК-а, бомбардовање болнице Ал- Ахли је "ратни злочин, геноцид и флагрантно кршење међународног хуманитарног права", преноси палестинска агенција ВАФА.

    Истиче се да међународна заједница треба да делује брзо и да "израелске окупаторе" позове на одговорност због злочина против палестинског народа и "читавог човечанства".

    Из ОИК-а траже хитну интервенцију како би се зауставио "масакр", као и да се обезбеди хуманитарна помоћ за становништво у Појасу Газе.

  • 19:27

    "Дан беса без преседана": Демонстрације у Истанбулу, Каиру, Бејруту и Хаифи

    Поред демонстрација испред америчке амбасаде у Бејруту, хиљаде људи  протестовало је и у другом делу града, као и у Истанбулу и Каиру, што је реакција на експлозију у болници у Гази када је усмрћено око 500 особа.

    На препуним улицама јужног предграђа главног града Либана, у оквиру "дана беса без преседана", многи су носили палестинске заставе и плакате са ликом Хасана Насралаха, вође екстремног Хезболаха који је организовала скуп, пренео је Би-Би-Си.

    Како се наводи, неколико пута је маса, у којој је било много жена и деце, скандирала "Одговарамо на ваш позив, Насрала", а током говора истицане су антиамеричке и антиизраелске пароле.

    У другом делу Бејрута палестински протести су организовани испред америчке амбасаде, а либанске безбедносне снаге употребиле су сузавац против демонстраната.

    Поред тога, хиљаде људи је данас протестовало у Каиру након што је египатски председник Абдел Фатах ел Сиси позвао Египћане да изађу на улице у знак солидарности са Палестинцима, објавио је "Тајмс оф Израел".

    Једна особа је повређена, а шест их је ухапшено на скупу подршке Палестинцима у Гази у граду Хаифа на северу Израела, који је полиција растерала.

    Полиција је навела да скуп није био одобрен и да су учесници кршили јавни ред.
    Међу ухапшенима су и три жене, преноси "Тајмс оф Израел".

  • 19:17

    Ели Коен: Кад се заврши сукоб Хамас неће постојати, а и Газа ће бити мања

    Министар спољних послова Израела Ели Коен изјавио је да по окончању сукоба палестинске милитантне групе Хамас и Израела, Хамас не само да више неће бити у Гази, већ ће и територија Газе бити мања.

    Како преноси "Тајмс оф Израел", та изјава значи да ће Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) покушати да створе тампон зону унутар Газе, како би боље заштитиле градове на јужној граници Израела.

  • 19:11

    Агенција УН: У Гази ништа није безбедно, опасност од здравствене катастрофе

    Портпаролка Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама Џулијем Тума рекла је данас да цивили треба да буду заштићени, али да у Гази више ниједно место није безбедно.

    Према њеним речима, постоји опасност здравствене катастрофе у Појасу Газе, преноси Би-Би-Си.

    "Губитак живота мора да престане. Прекид ватре је апсолутно неопходан", поручила је Тума.

    Она је додала да је опсада Појаса Газе и даље у току и затражила да се омогући приступ агенцији и другим хуманитарним организацијама како би доставиле помоћ у ту област.

    "Ускоро ћемо имати здравствену катастрофу у Гази ако хуманитарна помоћ не буде стигла у Газу за људе којима је најпотребнија", рекла портпаролка УНРВА.

  • 19:02

    Ердоган: СБ УН постао потпуно неефикасан

    Турски председник Реџеп Тајип Ердоган критиковао је данас то што Савет безбедности УН није усвојио резолуцију о прекиду ватре у сукобу палестинске милитантне групе Хамас и Израела.

    ''СБ УН, који је постао потпуно неефикасан, поново није испунио своју одговорност. Западне земље, које не остављају камен на камену када су у питању људска права и слободе, нису предузеле никакве кораке осим доливања уља на ватру'', написао је Ердоган на свом налогу на мрежи Икс.

    Он је истакао да је "гнусни напад" на болницу Ал Ахли у Појасу Газе, у којем је убијено готово 500 људи, ''довео масакр у Гази на нови ниво''.

  • 18:48

    Кина позива Израел да укине блокаду појаса Газе

    Кина позива Израел да укине блокаду Појаса Газе, рекао је кинески стални представник при УН.

  • 18:43

    Палестинске власти: Израелска војска убила два тинејџера на Западној обали

    Палестинске власти саопштиле су данас да је израелска војска (ИДФ) убила два палестинска тинејџера у близини Рамале на Западној обали, након протеста због експлозије у болници Ал Ахли у Гази за коју је Хамас оптужио израелске снаге.

    Локалне власти нису навеле више детаља о инциденту, а саговорници Ројтерса рекли су да су два тинејџера покушавала да запале гуме у знак протеста против Израела, преноси Танјуг.

    Према подацима палестинских власти, од 7. октобра у нападима израелских снага на Западну обалу убијене су најмање 64 особе.

image