Свет

Црква Светог Порфирија у Гази: Склониште и место страдања палестинских муслимана и хришћана

Богомоља у Гази којој су настрадали цивили имала је дугу историју пружања уточишта људима у невољи
Црква Светог Порфирија у Гази: Склониште и место страдања палестинских муслимана и хришћана© Tanjug/AP Photo/Abed Khaled

Израелски ваздушни напад на Цркву Светог Порфирија однео је најмање два, а по неким наводима и до 18 живота.

Сведоци су новинској агенцији АФП рекли да делује као да је ваздушни напад био усмерен на мету близу богомоље из 12. века, у којој су се се склонили многи хришћани и муслимани.

Они тврде и да је у нападу оштећена фасада цркве и да се урушила суседна зграда, додајући да је много повређених евакуисано у болницу.

Напад је оставио "велики број мученика и повређених" у комплексу грчке православне цркве Светог Порфирија у граду Газе, саопштило је локално Министарство унутрашњих послова.

Напад је осудила и главна уредница РТ-а и медијске групе "Расија севодња" Маргарита Симоњан, која је на Телеграму написала да је "онај који на варварство одговара варварством у ствари варвар".

Јерусалимска грчка православна патријаршија изразила је "најоштрију осуду" напада.

"Гађање цркава и њихове институције, заједно са склоништима која пружају за заштиту недужних грађана, посебно деце и жена који су изгубили своје домове услед израелских ваздушних напада на стамбена насеља у последњих 13 дана, представља ратни злочин који се не може игнорисати", наводи се у саопштењу патријаршије.

Црква Светог Порфирија - камен темељац локалне заједнице

Црква Светог Порфирија изграђена је око 1150. године на темељима старије цркве из петог века. Она је грађена за време крсташке власти у Палестини, када је данашњи Појас Газе био део Јерусалимског краљевства.

Црква је посвећена Светом Порфирију, грчком свештенику који је живео крајем четвртог и почетком петог века и коме се приписује покрштавање становника данашње Газе. 

Он је био епископ Газе од 395. до 420, године, а био је сахрањен у недавно срушеној цркви која носи његово име.

Богомоља се налази у центру града Газе, а припада Грчкој православној патријаршији у Јерусалиму.

Црква је последњих година постала симбол суживота муслимана и хришћана у Појасу Газе, а током израелских напада отварала је своја врата за припаднике свих вера који су у њој тражили уточиште.

"Овде преживљавамо дане, али нисмо сигурни да ли можемо да преживимо ноћ. Оно што олакшава наш бол је скроман и топао дух свакога око нас", рекла је пре неколико дана за "Ал Џазиру" Вала Собех, муслиманка чија је кућа уништена у ваздушном нападу.

Она је додала и да добија "огромну подршку од свештеника и других људи у цркви који неуморно, даноноћно и добровољно помажу расељеним породицама".

Црква Светог Порфирија се нашла у центру пажње 2014. године, када се у њој склонило око 2.000 Палестинаца који су бежали од израелских ваздушних удара на Појас Газе током претходног рата између Израелских одбрамбених снага и Хамаса.

Свештеник у цркви Светог Порфирија, отац Илија, пре неколико дана као да је предвидео трагедију која ће погодити ту богомољу.

"Израелска болница је бомбардовала многа светилишта. Нисам сигуран да неће бомбардовати и ову цркву, иако она обезбеђује склониште за стотине цивила", рекао је он за "Ал Џазиру" пре само четири дана.

Процењује се да на простору Појаса Газе живи око 1.100 хришћана, а њихов број се последњих деценија смањује.

Представници Израелских одбрамбених снага (ИДФ) оптужили су Хамас да "намерно распоређује своје капацитете у цивилним областима и користи становнике Газе као људске штитове".

Према наводима Хамасовог Министарства здравља, у ваздушним ударима које је Израел спровео од када је та организација напала Јеврејску државу 7. октобра погинуло је најмање 4.127 Палестинаца.

image