Свет

Кина позива међународну заједницу: Спречите ескалацију на Блиском истоку

Изасланик кинеске владе за Блиски исток рекао је да је Пекинг спреман да учини "шта год је од користи" да унапреди дијалог, постигне прекид ватре и обнови мир, као и да промовише решење о две државе
Кина позива међународну заједницу: Спречите ескалацију на Блиском истоку© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Кина сматра да је ситуација у Гази веома озбиљна са ризиком од пораста копненог сукоба великих размера и ширења оружаних сукоба дуж суседних граница, објавили су у понедељак кинески државни медији, позивајући се на специјалног изасланика те земље за Блиски исток Џаи Јуна.

Он је изјавио да се ефекти преливања сукоба у региону и на међународном нивоу шире, како се шири сукоб дуж израелско-либанске и израелско-сиријске границе, "што је забрињавајуће".

Џаи је позвао међународну заједницу да буде "веома опрезна у овом погледу" и да одмах предузме акције позивајући заинтересоване стране да се стриктно придржавају међународног хуманитарног права и избегну озбиљну хуманитарну катастрофу, истовремено улажући заједничке напоре да контролишу ситуацију, преноси Ројтерс.

Кинески изасланик је такође рекао да је Кина спремна да учини "шта год је од користи" да унапреди дијалог, постигне прекид ватре и обнови мир, као и да промовише решење о две државе и праведно и трајно решење сукоба, саопштила је Централна телевизија Кине.

Прошле недеље, Џаи је као узрок кризе у односима Израела и Газе навео недостатак гаранција за права Палестинаца.

Џаи је истакао да ће Кина наставити да одржава блиску комуникацију са међународном заједницом, укључујући арапске земље и да ће следеће посетити Уједињене Арапске Емирате, Саудијску Арабију, Јордан и друге земље у региону како би додатно ојачала координацију у циљу окончања кризе.

Кина је пружила и наставиће да пружа хитну хуманитарну помоћ Палестинцима преко Уједињених нација и билатералним каналима, како би помогла у ублажавању хуманитарне кризе, додао је Џаи.

image