Свет

Јун: Северна Кореја спроводи агресивније провокације

Забринутост Сеула расте јер Пјонгјанг тестира ракете незабележеним темпом
Јун: Северна Кореја спроводи агресивније провокацијеwww.globallookpress.com © Kim Jae-Hwan/Keystone Press Agency

Председник Јужне Кореје Јун Сук-јеол изјавио је да Северна Кореја спроводи "агресивније провокације" засноване на поверењу у нуклеарне и ракетне програме и позвао на снажну сарадњу са Сједињеним Америчким Државама и Јапаном.

"Северна Кореја спроводи све непријатељскије и агресивније провокације засноване на поверењу у своје нуклеарне и ракетне способности", рекао је он након састанка са председником САД Џозефом Бајденом и јапанским лидером Фумиом Кишидом на маргинама самита АСЕАН у Пном Пену у Камбоџи.

На билатералном састанку са Бајденом, Јун је нагласио потребу за јачањем продуженог одвраћања од растућих претњи Северне Кореје и поручио да би требало да покажу Пјонгјангу да својим нуклеарним и ракетним програмима неће добити ништа, саопштено је из његовог кабинета.

Забринутост Сеула расте јер Пјонгјанг тестира ракете незабележеним темпом.

Северна Кореја je прошле недеље пробно испалила више пројектила, укључујући могућу неуспелу интерконтиненталну балистичку ракету (ИЦБМ), протестујући против заједничких ваздушних вежби Јужне Кореје и Сједињених Америчких Држава. Ракета коју је Северна Кореја лансирала пала је изван ексклузивне економске зоне Јапана у Јапанском мору, пренела је агенција Кјодо. Јужнокорејска војска саопштила је да је Пјонгјанг испалио најмање једну балистичку ракету.

На билатералном састанку било је речи и о реформи пореског кредита за електрична возила у САД, чијим одредбама ће нова правила ступити на снагу 1. јануара 2023. године. Бајден је оценио да велики допринос јужнокорејских компанија америчкој економији треба узети у обзир када су у питању нове регулативе.

Бајден: Сложни смо по питању Северне Кореје

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да су САД, Јапан и Јужна Кореја "сложније него икада" по питању Северне Кореје, за коју је рекао да је наставила са "провокативним понашањем".

Бајде је говорио у Пном Пену после трилатералног састанка са јапанским и лидером Јужне Кореје, које је назвао "кључним савезницима" који деле забринутост Сједињених Држава у вези са ракетним тестовима Северне Кореје, пренео је Ројтерс.

image
VV inauguration
banner