Свет

Северна Кореја поново испалила ракете: Амерички бомбардери у ваздуху

САД и Јужна Кореја продужиле војне вежбе, Пјонгјанг сматра да је то "припрема за инвазију"
Северна Кореја поново испалила ракете: Амерички бомбардери у ваздухуwww.globallookpress.com © South Korea Defense Ministry

Северна Кореја испалила је четири балистичке ракете кратког домета у Жуто море, саопштила је јужнокорејска војска. Ракете су прелетеле око 130 километара са највишом висином лета од 20 километара, објавила је јужнокорејска агенција Јонхап, а лансиране су између 11:31 и 11:59 часова по локалном времену из округа Тонгрим, северно од Пјонгјанга.

Ново лансирање балистичких ракета долази у тренутку када САД и Јужна Кореја завршавају шестодневну заједничку војну ваздухопловну вежбу "Виџилант сторм" која је почела 31. октобра.

У оквиру вежби Ваздухопловне снаге САД распоредиле су два стратешка бомбардера Б-1Б, који лете са пратњом четири корејска борбена авиона Ф-35А, пошто је Северна Кореја последњих дана извела низ пробних лансирања ракета у знак протеста против заједничких маневара Вашингтона и Сеула, преноси Јонхап. То је прво распоређивање стратешког бомбардера Б-1Б у америчко-јужнокорејским вежбама од 2017. године.

Пјонгјанг сматра да су ове вежбе припрема за инвазију на Северну Кореју и војна провокација. Са друге стране, САД и Јужна Кореја продужиле су за један дан ваздухопловну вежбу, која је требало да траје пет дана, због "континуираних провокација Пјонгјанга".

Сеул је затражио од САД да појачају распоређивање "стратешких средстава", која укључују носаче авиона, нуклеарне подморнице и тешке бомбардере с великим дометом попут Б-1Б, преноси Ројтерс, а јужнокорејска новинска агенција подсећа да САД од октобра држе четири таква бомбардера на острву Гуам, америчкој територији у Пацифику.

Тензије на Корејском полуострву порасле су током заједничких америчко-јужнокорејских вежби. Пјонгјанг је у знак протеста извео лансирање више балистичких ракета, међу којима је и најмање једна интерконтинентална, а испалио је и на десетине артиљеријских граната у море. У више наврата са обе стране подизана је и борбена авијација, па је тако само у једном дану на небу било 180 севернокорејских летелица и 80 јужнокорејских, које су патролирале у близини зоне раздвајања.

image