Свет

Израелски председник позвао Нетанијахуа да формира владу

Једина могућа препрека брзом формирању владе лежи у томе коме ће припасти кључна министарства финансија и одбране
Израелски председник позвао Нетанијахуа да формира владу© Tanjug/AP Photo/ Maya Alleruso

Председник Израела Исак Херцог званично је позвао бившег премијера Бењамина Нетанијахуа да формира владу после парламентарних избора одржаних почетком новембра.

Према наводима Асошијетед преса, владајућа коалиција ће бити изразито десно оријентисана.

Нетанијаху је са својим ултраортодоксним и ултранационалистичким савезницима убедљиво победио на изборима у Израелу, а на власт се враћа после краткотрајне владавине идеолошки разнолике владе, која га је збацила 2021. након 12 узастопних година владавине.

Нетанијахуу је на располагању до шест недеља да заврши преговоре и направи владу. Једина могућа препрека лежи у томе коме ће припасти кључна министарства финансија и одбране.

Очекује се да ће Нетанијаху изаћи из преговора са стабилном већинском коалицијом од 64 места у Кнесету који броји 120 чланова.

Нетанијаху је рекордер по времену проведеном на челу владе Израела. Премијерску функцију обављао у два наврата, од 1996. до 1999. и поново од 2009. до 2021. године, а смењен је након избора одржаних почетком прошле године, када је формирана широка коалиција партија деснице, центра, левице и арапских партија, на чијем челу се нашао некадашњи Нетанијахуов савезник Нафтали Бенет.

image