Свет

У Ирану почела изградња нове нуклеарке

Планирамо да уложимо пет милијарди долара у вађење радиоактивних материјала у провинцији Западни Азербејџан, каже шеф Организације за атомску енергију те земље Мохамед Еслами
У Ирану почела изградња нове нуклеарке© Getty Images

Иран је започео изградњу нове нуклеарне електране на западу земље под називом Карун, чији ће капацитет бити 300 МВ енергије, изјавио је данас шеф Организације за атомску енергију Ирана (АЕОИ) Мохамед Еслами. 

"Почели су радови на изградњи нуклеарне електране Карун, а склопљени су и уговори за унутрашњу изградњу инфраструктуре и набавку опреме за електрану. Планирамо да уложимо најмање пет милијарди долара у вађење радиоактивних материјала у провинцији Западни Азербејџан. Капацитет нове нуклеарне електране биће 300 МВ", казао је Еслами.

У Ирану тренутно ради само једна нуклеарна електрана у Бушеру, која се гради уз помоћ Русије. Први блок нуклеарне електране, завршен уз учешће Москве, прикључен је на национални енергетски систем Ирана у септембру 2011. 

У току је изградња другог блока и потписан је уговор за изградњу трећег блока, чија је изградња званично почела у јесен 2019. године.

Медији су раније пренели да Иран планира да изгради пет нуклеарних електрана до 2041. године. 

image