Свет

Шпанија: Католички свештеници сексуално злостављали више од 200.000 деце

Шпанска католичка црква, која је годинама одлучно одбијала да спроведе сопствену истрагу, одбила је да учествује у независној истрази, иако је сарађивала пружајући документе о случајевима сексуалног злостављања које су прикупиле бискупије
Шпанија: Католички свештеници сексуално злостављали више од 200.000 децеGetty © Sean Gallup

Више од 200.000 малолетника било је сексуално злостављано у Шпанији од стране римокатоличког свештенства од 1940. године, показали су налази независне комисије које преноси АФП. У извештају се не наводи конкретна бројка, али се истиче да је анкета у којој је учествовало преко 8.000 људи показала да је 0,6 одсто одрасле популације Шпаније од укупно 39 милиона изјавило да је претрпело сексуално злостављање од стране свештенства док су још били деца.

Открића у Шпанији су последња која су потресла Римокатоличку цркву након низа скандала због сексуалног злостављања широм света, који су често укључивали децу, у последњих 20 година.

"Нажалост, већ дуги низ година постоји жеља да се негирају злоупотребе или да се прикрију или заштите насилници", рекао је бивши министар образовања.

Извештај комисије је критичан према ставу Католичке цркве, називајући њен одговор на случајеве злостављања деце у које је укључено свештенство "недовољним". Препоручује се стварање државног фонда за исплату репарација жртвама.

Шпански парламент је у марту 2022. великом већином одобрио стварање независне комисије на челу са омбудсманом са циљем да расветли оптужбе о сексуалном злостављању дечака и девојчица унутар Католичке цркве. Шпанска католичка црква, која је годинама одлучно одбијала да спроведе сопствену истрагу, одбила је да учествује у независној истрази, иако је сарађивала пружајући документе о случајевима сексуалног злостављања које су прикупиле бискупије.

image
VV inauguration
banner