Свет

Егзодус: Немци у рекордном броју напуштају Католичку цркву

У Немачкој, грађани који су формално чланови цркве плаћају такозвани "црквени порез" који помаже у њеном финансирању, међутим уколико напуштање региструју код локалних власти, више не морају да плаћају ту таксу
Егзодус: Немци у рекордном броју напуштају Католичку црквуGetty © Sean Gallup

Више од пола милиона људи је прошле године формално напустило Католичку цркву у Немачкој, што је знатно више од претходног рекорда, саопштила је данас Немачка бискупска конференција. Како се наводи, прошле године је цркву напустила 522.821 особа, у односу на 359.338 у 2021. години, што је био претходни рекорд, преноси АП.

У истом периоду, Католичкој цркви је приступило 1.447 особа. Напуштања су свела број припадника Католичке цркве на скоро 21 милион, што је нешто мање од четвртине становништа.

Из бискупске конференције нису навели разлоге за овакву ситауцију, али многи су последњих година окренули леђа цркви због последица скандала везаних за злостављање од стране свештенства, наводи АП.

У извештају који је црква наручила 2018. године, закључено је да је најмање 3.677 особа злостављано од стране свештенства у Немачкој између 1946. и 2014. године, а да је више од половине жртава било млађе од 13 година.

Шефица Централног комитета немачких католика Ирме Штетер Карп изјавила је да је "тужна, али не и изненађена" бројем одлазака прошле године.

"Ова бројка нам јасно говори да је црква прокоцкала поверење, што је резултат скандала са злостављањем. Такође, у овом тренутку не постоји одлучност да се спроведе визија за будућност хришћанског живота у цркви", рекла је Штетер Карп.

У Немачкој, грађани који су формално чланови цркве плаћају такозвани "црквени порез" који помаже у њеном финансирању, међутим уколико напуштање региструју код локалних власти, више не морају да плаћају ту таксу.

Постоје нека изузећа за особе са ниским примањима, незапослене, пензионере и студенте.

image